Verekeskus vajab hädasti doonorite abi, haiglas on mitu raskes seisus patsienti (3)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor verd loovutamas.
Doonor verd loovutamas. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Regionaalhaigla verekeskus vajab 0 reesusnegatiivsete doonorite abi, kuna hetkel on haiglaravil mitu raskes seisundis selle veregrupiga patsienti, kes vajavad erinevate verekomponentide ülekandeid.

Viimastel aegadel on oluliselt suurenenud haiglate nõudlus 0 reesusnegatiivsest verest valmistatud veretoodetele, teatas PERHi verekeskus. 0 negatiivse veregrupi omanikke on vaid 4,3 protsenti Eesti elanikkonnast - tegu on universaalse veregrupi doonoriverega, mille punaliblesid võib üle kanda kõigi teiste veregruppidega inimestele ning olukorras, kus pole aega abisaaja veregruppi määrata.

«Seetõttu on 0 reesusnegatiivse veregrupiga doonoritele üleskutse vere loovutamiseks pidevalt aktiivne. Praegu on meil haiglates abivajajateks ka mitu 0 reesusnegatiivse veregrupiga patsienti, kellele sobivad ülekandeks ainult selle veregrupiga veretooted,» selgitas verekeskuse tootmisjuht-ülemarst dr Erna Saarniit.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste jm haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot doonorluse kohta saab verekeskuse kodulehelt ning Facebooki fännilehelt «Doonorid ja Sõbrad».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles