Liikumispuudega pisike Maria saab toetajate abiga jalad alla

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheaastane Tartu tüdruk Maria.
Kaheaastane Tartu tüdruk Maria. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Liikumispuudega Maria vajab ortoose ja ortopeedilisi jalanõusid, mille omaosalus on 620 eurot. Kuna perel pole võimalik seda summat välja käia, aitavad kulud katta Tartu Linnavalitsus ja SA TÜK Lastefond.

Kaheaastasel Marial on diagnoositud Spina Bifida, mis tähendab avatud lülisammast, teatas Lastefond. Tegu on sünnidefektiga, mille korral ei ole tüdruku seljaaju neuraaltoru embrüonaalse arengu käigus sulgunud. Sellest tulenevalt on lapsel alajäsemete nõrkus, lihaste töö on allapoole põlve häiritud ning tal puudub tundlikkus, mis raskendab ja takistab kõndimist.

Ortooside abiga saab Maria iseseisvalt kõndida ning saab olla kindel, et tal ei teki alajäsemete liigestes kontraktuure, mis ilma ortoosideta kõndimisel võivad tekkida. Lisaks tuleb ortooside peal kanda spetsiaalseid ortopeedilisi jalanõusid.

Haigekassa katab abivahendite kuludest 90 protsenti, kuid 620 euro suuruse omaosaluse tasumine käib perel üle jõu. Seega aitab pere ühekordse 310eurose toetusega Tartu Linnavalitsus ja sama suure summaga Lastefond.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves rääkis, et ortoosid ja ortopeedilised jalanõud vajavad regulaarset väljavahetamist, sest laps kasvab. Selleks, et ta saaks liikuda ja areng oleks järjepidev, peavad taolised abivahendid aga olemas olema.

«Tegemist on väga kallihinnaliste vahenditega, seetõttu ulatub kümne protsendi suurune omaosalus üle 600 euro ja see on pere jaoks väga suur väljaminek. Lastefondil on hea meel, et koostöös kohaliku omavalitsusega saame Maria perele abiks olla,» lisas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles