15 aastat vegetatiivses seisundis olnud mees reageeris elektriimpulsile (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katsealune mees on lamanud haiglavoodis juba 15 aastat. Pilt on illustratiivne.
Katsealune mees on lamanud haiglavoodis juba 15 aastat. Pilt on illustratiivne. Illustratsioon: Shannon Fagan/ panthermedia

Prantsuse teadlased stimuleerisid 15 aastat vegetatiivses seisundis olnud mehe uitnärvi ajus, mille peale tuli mees minimaalselt teadvusele, kirjutab ERR Novaator.

Vegetatiivses seisundis enam kui aasta olnud patsientide puhul peavad eksperdid taastumist vähetõenäoliseks kui mitte võimatuks. Teadlased võtsid endale raske väljakutse, et vältida juhuste kokkulangemisel tekkivaid muutusi ajus, vahendab ERRi teadusportaal Novaator

Katsealune prantsuse mees sattus autoõnnetusse 15 aastat tagasi, olles 20-aastane. Tema uitnärvile ehk kümnendale peaajunärvile anti vaevutuntavaid elektrilööke, mille tagajärjel märkasid teadlased muutusi EEG teeta rütmis. See on ajupiirkond, mis eristab vegetatiivses seisundis ja minimalselt teadvusel inimesi ja seda seostatakse liikumise, kehaaistingiute ja teadvusega.

Peale närvi stimuleerimist suutis mees reageerida palvetele, milleks ta varem võimeline polnud: pilguga liikuvaid esemeid saata, oma pead keerata, samuti läksid ta silmad pärani, kui ta üllatus ning ta püsis kaua ärkvel, kui talle ette loeti.

Kuigi mehe teadvuse tase edasise stimulatsiooni toel sellest kõrgemale ei kasvanud, ei langenud ta ka tagasi püsivalt vegetatiivsesse seisundisse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles