Pärast infarkti või insulti aspiriiniravi pooleli jätta ei tasu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma raviplaani jälgimine ennetab edasisi südamevaevusi.
Oma raviplaani jälgimine ennetab edasisi südamevaevusi. Illustratsioon: Ivanna Grigorova / PantherMedia /Scanpix

Pärast infarkti või insulti kirjutatavad arstid edasiste probleemide ennetamiseks välja igapäevase aspiriiniravi, millesse ei tasu kergekäeliselt suhtuda. 

Inimesed, kellele arst on määranud aspiriiniravi pärast infarkti või insulti, peavad iga päev väikse doosi aspiriini võtma. Hiljuti avaldatud uuring näitas, et see vähendab südameprobleeme kolmandiku võrra, vahendab Time

Esmaspäeval ajakirjas Circulation avaldatud uuring näitas, kui riskantne aspiriiniravi katkestamine võib olla. Jälgiti 601 000 inimest, kes võtsid iga päev madala koguse (80 mg) aspiriini, et ennetada südamehaigusi ja insulti. Kolm aastat pärast uuringu algust oli neil, kes lõpetasid mingil põhjusel aspiriini võtmise 37 protsenti rohkem südameprobleeme, sealhulgas ka infarkti ja insulti.

Kuigi ei ole üllatav, et aspiriiniravi katkestamine suurendab südameprobleeme, ütlevad eksperdid, et paljud inimesed võtavad mitu kuud pärast infarkti kohusetundlikult aspiriini, kuid lõpuks loobub ravimi võtmisest umbes pool.

«Patsiendid ei loo tihti seost madalama infarkti- ja insuldiriski ja aspiriini vahel, sest see on käsimüügiravim ning mõnikord unustatakse lihtsalt varusid täiendada,» ütles Ameerika Südame Assotsiatsiooni pressiesindaja dr Nieca Goldberg.

Uuringu tulemused näitavad, kui oluline südamehaiguste ennetaja aspiriin on. Arstid usuvad, et aspiriin võib ennetada trombide teket, sest ei lase trombotsüüdidel koonduda. Samuti vähendab see põletikku, mida seostatakse paljude krooniliste haigustega, sealhulgas südameprobleemidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles