Südamehaigused tapavad maailmas kõige enam inimesi: kuidas neid ennetada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuda terve pere harjumused südamesõbralikuks.
Muuda terve pere harjumused südamesõbralikuks. Illustratsioon: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

Olenemata vanusest soovitatakse kõigile südamehaiguste ennetamiseks toituda tervislikult ja liikuda iga päev, Ameerika Südame Assotsiatsioon annab soovitusi igaks elukümnendiks. 

Tänane ülemaailmne südamepäev tuletab meelde, et vähemalt 80 protsenti enneaegsest suremusest südamehaigustesse on võimalik ennetada õige elustiiliga ja vältida maailma kõige levinumat surmapõhjust. 

Ameerika Südame Assotsiatsioon annab teada, kui palju saab igaüks ise ära teha ja võib-olla ka teistele soovitada, et südamehaigusi vältida. 

20ndad

  • Leia endale hea perearst ja kontrolli tervist regulaarselt. Räägi arstiga toitumisest, elustiilist, mõõda vererõhku, kolesterooli, südamerütmi, veresuhkrut, kehamassiindeksit. Teades varem, millised on näitajad, on lihtsam märgata võimalikke muutusi tulevikus.
  • Ole füüsiliselt aktiivne. Alustades noorelt, on palju lihtsam liikuvaks jääda ka edaspidi.
  • Ära suitseta ja väldi passiivset suitsetamist. Kui oled teismelisena suitsetama hakanud, on nüüd õige aeg lõpetada.

30ndad

  • Tee kogu pere elu südamesõbralikuks. Õpeta tervislikke harjumusi lastele ja saad ka ise nendest kasu. Vähem aega diivanil ja rohkem aega liikudes, koeraga jalutades ja rattaga sõites hoiab südame vormis. Istuta koos lastega aeda köögivilju ja söödavaid taimi ning kutsu lapsed appi süüa tegema.
  • Tea suguvõsa ajalugu. Uuri välja kas mõnel lähisugulasel on olnud südamehaigusi. Nii saad enda riski vähendada, hoides kaalu, olles liikuv ja süües tervislikult. Samuti räägi sellest arstile.
  • Ohjelda stressi. Pikaajaline stress suurendab südame löögisagedust ja vererõhku, mis võib arterite seinu kahjustada. Stressi maandamise oskus ei ole kasulik mitte ainult kehale, vaid ka elukvaliteedile. Proovi sügavaid hingamisharjutusi ja leia endale iga päev aega, et teha midagi nauditavat.  

40ndad

  • Jälgi kaalu. Võid märgata, et ainevahetus hakkab 40. eluaastates aeglustuma. Kuid saad kaalutõusu vältida, süües südamesõbralikku toitu ja olles füüsiliselt aktiivne.
  • Kontrolli veresuhkru taset. Lisaks vererõhule ja muudele südame tervise skriiningutele, võiks 45-aastaseks saades teha ka tühja kõhuga veresuhkru testi. Esimene test on lähtejoon tulevastele testidele, mida peaks tegema iga kolme aasta tagant. Veresuhkrut võib testida ka varem, kui inimene on ülekaaluline, diabeetik või diabeediriskiga.
  • Ära vaata norskamisele läbi sõrmede. Ühel viiest täiskasvanust on uneapnoe, seisund, mis põhjustab magamise ajal hindamispause. Korralikult ravimata võib uneapnoe panustada kõrge vererõhu tekkimisse, südamehaigustesse ja infarkti.

50ndad

  • Söö tervislikult. Vali madala loomse ja transrasva sisalduse ning vähese soolaga toit. Südamehaiguste ennetamiseks tuleks vähendada suhkru ja punase liha tarbimist ning eelistada ilma nahata kana.
  • Ole teadlik infarkti ja insuldi sümptomitest. Insuldi puhul ei pruugi inimesed kogeda alati keha tuimust ning infarkt ei põhjusta kõigil tugevat valu rinnas. Samuti võivad naiste sümptomid meeste omadest erineda.
  • Jälgi oma raviplaani. Võib-olla on sul nüüdseks diagnoositud kõrge vererõhk või kolesterool, diabeet või mõni muu seisund, mis suurendab südamehaiguse ja infarktiriski. Vähenda riski, jälgides sulle määratud ravijuhendit, võttes arvesse ka elustiili ja toitumissoovitusi.

60ndad

  • Tee Doppler-uuring sääre-käsivarre indeksi määramiseks. See test hindab, kas verevarustus jalas on vähenenud trombi või ateloskleroosi tõttu. Perifeersed arteri haigused, nagu tromb või ateloskreloos, on vähemtuntud südamehaigused, mille põhjuseks on jala veresoonte ummistused.
  • Jälgi kaalu. Su keha vajab vananedes vähem kaloreid. Liigne kaal sunnib südant tugevamalt töötama ja suurendab südamehaiguste riski, vererõhku, diabeeti ja vere kolesteroolitaset. Regulaarne liikumine ja väiksemad, kuid toitainerikkad kogused, aitavad tervislikku kaalu hoida.
  • Õpi tundma, millised on infarkti või insuldi ohumärgid, et saada kiiret abi. Naiste sümptomid võivad meeste omadest erineda.  

Maailma südamepäeva tähistatakse alates 2000. aastast 29. septembril eesmärgiga teavitada inimesi, et südame-veresoonkonna haigused (SVH) on maailmas surmapõhjus number üks. Maailmas sureb südame-veresoonkonna haigustesse 17,3 miljonit inimest aastas.

Siiski teavitab Maailma Südameföderatsioon (World Heart Federation) sellest, et vähemalt 80 protsenti enneaegsest suremusest südame-veresoonkonna haigustesse on ennetatavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles