Tervisenõu: mis juhtub aegunud ravimi tarvitamisel?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimit tuleb tarvitada vastavalt selle infolehele.
Ravimit tuleb tarvitada vastavalt selle infolehele. Foto: Panther Media/Scanpix

Vahel jääb kodus üle ravimeid, mille säilivustähtaeg on hiljuti mööda läinud või on näiteks elukaaslase viimasest antibiootikumikuurist alles jäänud ravimit, mis sümptomite järgi võiks sobida ka teisele inimesele edasiseks kasutamiseks. Kui ohutu selline tegevus aga on?

Vastab ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius.

Ravimi tootja on teinud uuringud, mille tulemusel tehakse kindlaks, kui kaua, millistel tingimustel ja millises pakendis ravimi omadused säilivad. Vastavalt saadud tulemustele määrataksegi ravimile kindel kõlblikkusaeg ja säilitustingimused, mis märgitakse selle pakendile. Pakendile märgitud kõlblikkusaeg (kuu/aasta) viitab kuu viimasele päevale ning selle ületanud ravimeid ei tohi tarvitada.

Aja jooksul võivad ravimiga toimuda mitmed muutused: toimeaine laguneb, selle tagajärjel väheneb ravimis toimeaine sisaldus ning võivad tekkida erinevad lisaained. Kui toimeainet on ravimis vähem, siis ei avalda antibiootikum enam soovitud toimet ning omakorda suureneb sellekaudu ka risk ravimiresistentsuse tekkeks. Samuti võivad olla tervisele ohtlikud toimeaine lagunemisel tekkivad ained.

Enamasti ei ole ravimis toimunud muutusi võimalik palja silmaga kindaks teha. Näiteks tableti välimus ei pruugi kuidagi erineda tavapärasest. Kuna haigusetekitaja võib olla erinev, isegi kui esmapilgul tunduvad patsientide sümptomid sarnased ning erinevate haigustekitajate korral võib kasutatav ravi olla erinev, tuleb ikkagi iga kord lasta arstil haigus diagnoosida ning ravi määrata ega tohiks kasutada lähikondse alles jäänud ravimeid.

Ravimeid tuleb säilitada ettenähtud tingimustel ja originaalpakendis, aga tuleb ka tähele panna, kas seda peab kaitsma valguse või niiskuse eest. Näiteks mõnda ravimit peab säilitama külmkapis, sest toatemperatuuril muutuvad selle omadused kiiresti, mõned ravimid on aga tundlikud madalama temperatuuri suhtes.

Alles tuleks hoida pakendis olev infoleht, kust saab teavet nii ravimi õige tarvitamise kui ka säilitamise kohta. Kui infoleht on kadunud või kui on vaja täiendavat teavet, leiab selle alati ravimiameti ravimiregistrist.

Meile ei ole teada ühtegi konkreetset juhtumit, kus vanaks läinud ravimite kasutamisel oleks traagilised tagajärjed, aga seda ei saa võtta kui tõestust, et selline tegevus on ohutu.

Loe ka teisi Tervisenõu lugusid:


Tervisenõu: mida kujutab endast bronhiit?

Tervisenõu: mida teha, kui laps toppis midagi kõrva?

Tervisenõu: kuidas tunda ära kopsupõletikku?

Tervisenõu: kuidas teha vahet toidumürgitusel ja kõhugripil?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles