Uuring: D-vitamiini rohke manustamine ei vähendagi lastel haigestumisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiinid.
Vitamiinid. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringutes on leitud, et madal D-vitamiini tase võib olla hingamisteede viirushaiguste põdemise riskifaktor, ent tegelikult ei pruugi haigusi ennetada ka kõrge vitamiinitase.

D-vitamiini on pakutud välja kui vahendit lastel talviste nakkuste ärahoidmiseks, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24. Värske uuring näitab, et D-vitamiini suur annus ei ole tavaannusest tõhusam.

Juhuslikult valitud katses osales 703 tervet last vanuses 1–5 aastat (keskmine vanus 2,7 aastat, 57 protsenti neist poisid). 354 last said D-vitamiini tavalises (400 IU päevas) ja 349 suures doosis (2000 IU päevas). Uuringu lõppedes oli 25(OH)-D-vitamiini tase seerumis 49 ng/ml suurt annust ja 37 ng/ml tavaannust saanud lastel.

Grippi haigestusid suurt annust saanud lapsed poole harvemini, kuid laboratoorselt kinnitatud gripijuhtude arv oli pigem väike – standarddoosi saanud lastel 31 ja suurt annust saanud lastel 16.

Loe rohkem Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles