Nohu ravida ei saa: tatisena jää parem koju

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sage nohu on üks adenoidide põhjuseid.
Sage nohu on üks adenoidide põhjuseid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Nohu põhjustab kontakt viirusega ning seda ei ole võimalik ravida, küll aga leevendada.

Nohu on nimetatud ka külmetushaiguseks, kuid Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg räägib Terviseuudistes, et nohu on siiski viiruslik haigus. Külmetamine võib olla aga nohu soodustav tegur.

Viirusest tingitud nohu kestab tavaliselt 7–10 päeva. Nakkusohtlik on nohune inimene esimese 3–4 päeva jooksul, mil sümptomid on eriti ägedad. Viiruslikku nohu iseloomustab ninaeritise ajaline muutus: esimesel paaril päeval on see vesine ja täiesti läbipaistev, ninasõõrmete ümber võib nahk olla punetav ja katkine, seejärel muutub eritis järjest paksemaks ja kollakaks. Haigestumisele aitavad kaasa ületöötamine, emotsionaalne stress, ebatervislik toitumine ja suitsetamine. '

Portaalis kliinik kirjutatakse, et gripi-, paragripi- või Coxsackie viirused aktiveerivad sageli nina bakterfloorat ja tekib mädase voolusega nohu. Viirushaiguse korral on oluline jääda koju, võtta vitamiine, eriti A- ja C-vitamiini, juua sooja jooki. Niinimetatud gripipulbrid aitavad vähendada palavikku ja lühendada haiguse kulgu. Tarvitatakse süsteemse toimega nohutablette või siirupit, mõne päeva jooksul on lubatud kasutada veresooni ahendavaid ja sellega turset alandavaid ninatilku või -aerosoole.

Nohu leevendamine

Nohu puhul ei saa proviisori sõnul rääkida nii-öelda nohu ravimisest, vaid põhiliste sümptomite (tilkuv nina, kinnine nina) leevendamisest, mille tulemusel patsiendi enesetunne paraneb. Esmalt soovitatakse nina loputada loodusliku mereveega (füsioloogilise lahuse kontsentratsiooniga) või nõrga soolalahusega. Kui see tulemust ei anna, siis võib kasutada ksülometasoliini või oksümetasoliini sisaldavaid ninaspreisid või ninatilku. Ksülometasoliin vähendab nina limaskesta turset, kergendades ninahingamist. Oksümetasoliinil on viskoossem koostis, mis tagab pikemaajalise niisutuse ja toime. Mõne ninasprei koostises on lisaks mentool, millel on kergelt tuimastav toime. Nohupreparaate kasutataks paikselt ainult vajaduse korral ning mitte kauem kui 3–5 päeva.

Vältige tüsistusi

Tüsistuste vältimiseks tuleb taastada ninasisene normaalne olukord, sest muidu võib tulla keskkõrvapõletik, mis imikutel ja väikelastel tekib anatoomiliste iseärasuste tõttu kergemini. Täiskasvanutel võib nohu tüsistusena tekkida ka põskkoopapõletik. Nii keskkõrva- kui ka põskkoopapõletiku ravi määrab arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles