Veel üks põhjus, miks süüa avokaadosid ja banaane (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avokaadod on ühed looduslikud potassiumi allikad.
Avokaadod on ühed looduslikud potassiumi allikad. Illustratsioon: Jolanta Wójcicka/Panthermedia

Avokaadodes ja banaanides sisalduv kaalium võib ennetada vananemisega kaasnevat arterite lubjastumist. 

Kaalium avokaadodes ja banaanides võib uue uuringu kohaselt ennetada südameatakke ja insulte, vahendab wsbtv.

Birminghami Alabama ülikooli uurijad tegid hiljuti eksperimendi, kus leidsid seose kaaliumi ja tervete arterite vahel.

Selleks uurisid nad hiiri, kellele toideti kõrge rasvasisaldusega toitu, kuhu oli lisatud kas väike, keskmine või suur kaaliumikogus.

Peale tulemuste analüüsimist leidsid uurijad, et kõige vähem kaaliumit tarbinud hiirtel olid jäigemad arterid ja enim kaaliumit söönutel olid elastsemad arterid.

Vananedes jäigastuvad südamearterid, mis võivad põhjustada südameatakke ja insulte. Siiski toitaineid, nagu kaalium, võivad veresooni lõdvestada ja uuesti elastsemaks muuta.

Katses leiti, et kaaliumi toidulisandi võtmine ennetas efektiivselt ateloskreloosile kalduvatel hiirtel veresoonte lubjastumist.

Sellest hoolimata ei ole teadlased kindlad, kas tulemusi saab üle kanda inimestele. Kaaliumi hulga vähenemine toidus on aga seotud ka paljude inimeste haigustega, sealhulgas ateloskreloos, diabeet ja krooniline neeruhaigus ja kõiki nende haigustel ühine tüsistus on arterite lubjastumine.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles