Huvitav teada: mis põhjustab nina punetuse (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli põhjustab punetuse nahaärritus või -haigus.
Sageli põhjustab punetuse nahaärritus või -haigus. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi ajutiselt punetav nina on häiriv ja piinlikkust tekitav, on see pigem harva mõne tõsisema haiguse põhjustajaks.

Enamasti põhjustab nina ümber punetuse külmetushaiguse tagajärjel kuivaks muutunud nahk, mis on tingitud pidevast nuuskamisest, kirjutab MedicalNewsDaily. Sageli võib nina punaseks minna ka allergia või kroonilise põletiku tagajärjel.

Punase nina levinumad ja tõsisemad tagajärjed

Nina võib punaseks minna nahapinnal või veresoontes toimunud muutuste tõttu. Ärritunud või põletikulise naha puhul võib nina olla ajutiselt punane. Kui nina piirkonna veresooned paisuvad või lõhkevad, võib nina minna natuke paiste. Levinumad haigused, mille üheks sümptomiks on punetav nina, on järgmised:

Rosaatsea. See nahahaigus põhjustab punetust ja ärritust peamiselt põskedel, nina, lõua ja kõrvade juures. Sageli saab haigus alguse pärast 30. eluaastat. Rosaatsea on küll ravitav, ent inimene peab regulaarselt naha seisukorda jälgima ning hoiduma nahka ärritavatest teguritest. Mõnel puhul kaasneb haigusega ka kestev punetus.

Rinofüüm. Kui jätta rosaatsea ravi tähelepanuta, võib see viia raskekujulisema rinofüümi väljaarenemiseni. Kui ninas rasu tootvad näärmed tihenevad, tipneb see nina suurenemise ja konarlikumaks muutumisega. Nina veresoonte laienemisel võib nina muutuda tumepunaseks või isegi lillakaks. Rinofüümi esineb sagedamini meestel ja välja ravida seda enamasti ei saa.

Kuiv nahk. Nagu ennegi mainitud, muutub ninaümbruse nahk kuivaks sageli külmetushaigust põdedes, sest nuuskamisega hõõrdub nahk pidevalt. Punetust, kuivust ja ärritust võib tekitada ka ekseem, mille puhul on punetus enamasti mööduv.

Luupus. See on krooniline põletikuline autoimmuunhaigus, mille puhul ilmneb ninal ja põskedel punetav liblikakujuline lööve. Haigus esineb eriti sageli naistel.

Vigastused. Kui nina piirkond on vigastada saanud, on selle käigus purunenud ka väiksed veresooned, mis võivad põhjustada nina punetust ja turset. Selles võivad süüdi olla muuhulgas nahakahjustused ja akne, aga ka nina äralöömine või hiljutine ninaoperatsioon.

Muud mõjurid. Lühiajalist punetust põhjustavad ka temperatuurimuutused, alkoholi tarbimine, vürtsika toidu söömine ja punastamine. Heledama naha ja rohkem nähtavate veresoontega inimeste peal paistab punetus veelgi eredamalt silma.

Kokkuvõtteks ei ole punetav nina tingimata meditsiiniline seisund, kuid võib märku anda mõnest nahahaigusest. Kui nina punetab tihti ilma selge põhjuseta, tasuks kaaluda arsti poole pöördumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles