Uuring: naiskirurgide operatsioonide järel oli väiksem tõenäosus surra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurgid
Kirurgid Foto: Panther Media/Scanpix

Naissoost kirurgi ravitud patsientidel on veidi madalam suremusrisk 30 päeva jooksul peale operatsiooni, võrreldes meessoost kirurgidega, leitakse The Briti meditsiiniajakirjas avaldatud uuringus.

Kanadas läbiviidud populatsioonipõhises uuringus osales 104 630 patsienti, keda ravis 3314 kirugi, kirjutab Med24. Neist 774 olid naissoost ja 2540 meessoost kirurgid.

Võrreldi 25 erineva kirurgilise protseduuri tulemusi Kanadas Ontario haiglates. Selgus, et naissoost kirurgide patsientidel oli veidi väiksem tõenäosus surra 30 päeva jooksul peale operatsiooni, aga ei olnud märkimisväärset erinevust haiglasse tagasisuunamise ja komplikatsioonide osas.

Samuti ei olnud erinevusi seoses arsti sooga patsientide puhul, kellele tehti erakorraline lõikus, kui patsiendid reeglina ei saa arsti ise valida. Tulemused jäid enamvähem samaks, kui arvestati lisafaktoreid nagu erinevusi patsiendi seisundis.

Autorite sõnul pole põhjused teada, miks naiskirurgide tulemused on veidi paremad, kuid see võib olla seotud rohkem juhenditest kinnipidamise, suurema patsiendikesksuse ja parema kommunikatsiooniga. Nad rõhutavad, et tegu on vaatlusuuringuga ja mingeid kindlaid järeldusi ei saa põhjuse ja tagajärje osas teha.

Loe ka Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles