Mitut miniinsulti kogenud lapsstaar ei suuda lapsepõlve meenutada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seriaali «Malcolm in the middle» tegelased.
Seriaali «Malcolm in the middle» tegelased. Foto: Shutterstock

Aastail 2000–2006 seriaalis «Malcolm in the Middle» peaosa mänginud Frankie Muniz tunnistab, et on läbi elanud miniinsulte, mistõttu kimbutavad teda mäluhäired.

31-aastane Muniz avaldas brittide saates «Tantsud tähtedega», et kahjuks ei mäleta ta suuremat osa lapsepõlvest ega eriti ka mängimist seriaalis «Malcolm in the Middle», mis jooksis Eesti telekanaliteski nime all «Imelaps Malcolm», vahendab Daily Mail.

Muniz rääkis, et on kogenud peapõrutust, millele on järgnenud kokku rohkem kui kümme miniinsulti, mida ta peab ka mäluprobleemide põhjuseks. Peapõrutusest saadavat kahju ajule on raske diagnoosida, kuid dr Lee Schwamm Massachusettsi üldhaiglast ütleb, et ajapikku ning mitut peapõrutust kogedes võivad selle tagajärjed ohtlikuks muutuda. Kui kogeda lühikese aja jooksul mitut rasket peapõrutust, võib see tõepoolest mõjutada aju funktsioone, sealhulgas mälu.

Frankie Muniz. Foto: JC Olivera/Sipa USA
Frankie Muniz. Foto: JC Olivera/Sipa USA Foto: JC Olivera/JC Olivera/Sipa USA

Miniinsult ehk transitoorne isheemiline atakk eelneb mõnikord päris insuldile ning selle nähud on sarnased, ent lühiajalised, kestes paarist minutist enamasti paari tunnini. See leiab aset siis, kui verevool mingis aju osas lühikeseks ajaks häirub. Sümptomiteks on näolihaste või ühe kehapoole halvatus ja kõnetakistus. Miniinsult on oluline häirekell, sest risk insuldi tekkeks on suur ning see on eriti kõrge just järgneva 30 päeva jooksul.

Muniz märgib, et ei pöördunud miniinsulti kahtlustades kordagi arsti poole, mistõttu pole selle kohta tehtud ka aju-uuringuid. Dr Schwamm toonitab, et kuigi miniinsult ise ei pruugi aju jäädavalt kahjustada, peab arst selle kahtlusega patsiendi ikkagi üle vaatama ning tuvastama, mis oli selle põhjuseks. Arsti sõnul kogeb seda aina sagedamini just vanusegrupp 18–45 eluaastat, samas kasvab risk ühes elueaga.

Kuidas kontrollida, kas inimesel on (mini)insult?

  • Kontrolli, kas inimene saab naeratada või kas üks suunurk või silmalaug on alla vajunud.
  • Tee kindlaks, kas inimene saab enda ette üles tõsta mõlemad käed.
  • Kuula, kas inimene räägib selgelt ning saab aru mida talle räägitakse.

Allikas: insult.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles