Osteoporoosiga saab abi lihastreeningust ja õigest toidust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osteoporoos muudab luud poorseks ja isegi väike trauma võib põhjustada selliste luude murru.
Osteoporoos muudab luud poorseks ja isegi väike trauma võib põhjustada selliste luude murru. Foto: Corbis/Scanpix

Osteoporoosi puhul, mis luud murdudele vastuvõtlikumaks muudab, tuleks lihastele koormust anda ning tarbida kaltsiumi ja D-vitamiini sisaldavat toitu. 

Hiljuti Austraalias tehtud uuring näitas, et kõrge intensiivsusega vastupidavustreening on osteoporoosi puhul kasulik. Siiski soovitavad varasemad osteoporoosi ehk luuhõrenemise ravijuhised ainult madalat kuni mõõdukat intensiivset füüsilist aktiivsust. Nende järgi võib liigne koormus patsientidele põhjustada suuremat riski luukahjustusteks või -murdudeks, vahendab NDTV.

Osteoporoos tähendaks otsetõlkes poorseid luid. See on seisund, kus luude kvaliteet ja tugevus väheneb ja luustik muutub murdudele vastuvõtlikumaks. Arvatakse, et kuni 8,9 miljonit luumurdu aastas tuleb osteoporoosist. Inimestel, kes on osteoporoos, ületab luukadu, luude uuenemise. Sellel võib olla mitu põhjust: vananemine, varasemad vigastused, pärilik artriit või luuhõrenemine.

Toit mängib luuhõrenemise jälgimisel põhilist rolli. Regulaarne kala, värskete köögiviljade ja juurviljade ning piimatoodete söömine aitab luudele oluliste toiteainete varu suurendada. Soovituslikud on piimatooted, rasvane kala ja toidud, mis sisaldavad omega-3 ja omega-6 rasvhappeid.

Toidud, mis luumassi vähendamist soodustavad on alkohol, kofeiin, kaunviljad, liigne sool. Kaltsiumirikkad toidud on luude tervisele ideaalsed, kuid samal ajal ei tohiks unustada D-vitamiini, mis aitab kaltsiumil imenduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles