Müstiline lugemine: neid haigusi on teadmatusest peetud nõidade kätetööks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia.net / Dmitriy Shironosov

Juba aastasadu on süüdistatud nõiaks peetavaid inimesi musta maagia kasutamises, isegi kui tõendusmaterjal puudus. Kui aga inimestel esines toona veel tundmatuid haigusi, peeti mõnda neist samuti just nõidade vägitükiks.

Meditsiiniajaloo ekspert Lois N. Magner kirjutab teoses «A History of Infectious Diseases and the Microbial World» (nakkushaiguste ja mikroobide maailma ajalugu – toim.), et haiguste seostamine nõiakunstiga ja needustega tekkis juba ajal enne Kristust ning levis esialgu Mesopotaamias, Egiptuses, Hiinas ja Indias, vahendab MedicalDaily.

Näiteks iidsetel aegadel kujutati Indias nende religiooni suuri austusväärseid jumalaid ja tervet hulka deemoneid, keda arvati kohutavaid haigusi ja taude levitavat. Deemonite vastu võitlesid needsamad jumalad ja ka legendaarsed tervendajad. Mõned haigused on aga sagedamini ja lähemalt olnud seotud nõiduse ja tumedate jõududega.

Epilepsia. Teadaolevalt on maailmas ligi 65 miljonit epilepsia all kannatavat inimest. Krambihoo ajal võib haige minestada ja teadvuse kaotada. Krampide tõttu tõmblev ja enese üle kontrolli kaotanud inimene jättis teadmatuses kõrvaltvaatajatele tõepoolest kunagi mulje, et mängus on kurjad jõud. Usuti, et pole kehalist puuet või seisundit, mida ei oskaks põhjustada nõiad.

Psüühilised haigused. Näiteks skisofreenia põhjustab muutusi nii mõtlemises kui käitumises ning seda on läbi ajaloo valesti mõistetud, justkui muutuks skisofreenik deemoniks. Vaimselt haigetest inimestest üritati kurjasid vaime ka välja ajada, kusjuures paljud inimesed, keda nõiaks peetuna tuleriidal põletati, kannatasid vaimsete häirete all. Kahjuks on veel tänagi ühiskondi, kus vaimuhaigusi seostatakse musta maagiaga. Näiteks tehakse seda Lõuna-Ameerikas Guyanas, kus vaimuhaiguse all kannatajaid hoitakse põlu all.

Tungaltera mürgistus. Kui inimesed sõid tungaltera seenhaigusega nakatunud teravilja, ilmnesid neil epilepsiale või psüühikahäiretele sarnanevad sümptomid, näiteks lihaskrambid, oksendamine, luulud, hallutsinatsioonid jm. Nõnda võisidki inimesed ammu arvata, et kurjad jõud on inimese meeled üle võtnud, kuigi tegu oli toidumürgistusega.

Letargiline entsefaliit ehk peaajupõletik. Usutakse, et tegu on samamoodi vanasti mõistmatuks jäänud haigusega. Sellega kaasneb tõsine ajupõletik, palavik, peavalud, topeltnägemine ja ka psüühilised häired. Haiged võisid kogeda ka kontrollimatut silmade liikumist, lihasvalusid ja värisemist. Huvitaval kombel seostatakse selle haigusega ka valetamist ja varastamist. Pigem on tegu harvaesineva, kuid tõsise seisundiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles