Ole valmis: kuidas saab vältida talvist oksendustõbe

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Rahvasuus talviseks oksendustõveks kutsutav noroviirus naelutab inimese päevadeks voodisse, sest iiveldust ja kõhulahtisust tundes ei taha ilmselt keegi välja minna.

Igal aastal nakatub noroviirusesse miljoneid inimesi ning keskmiselt põeb inimene seda lausa viis korda elus, kirjutab Independent. Kuigi viiruse võib saada aastaringselt, on selle sagedasem levik tõendatud jahedamatel kuudel, novembrist aprillini.

Noroviirust tekitavad bakterid satuvad enamasti käte kaudu kõhtu ja seedekulglasse, kus tekitavad põletiku, millele järgnevadki vastikud sümptomid. Sageli kaasnevad oksendamise ja kõhulahtisusega ka palavik, külmavärinad, pea- ja lihasevalud.

Kõhugripi vältimisel on number üks abinõu kindlasti korralik hügieen ja kätepesu. Nakatunud inimesest peaks võimalusel kaugemale hoidma ning sagedasti vee ja seebiga käsi pesema, eriti pärast tualetiskäiku ning enne toidu puutumist ja valmistamist. Värskeid puu- ja juurvilju peaks hoolikalt pesema ning enne söögitegemist võiks üldkasutatavad pinnad lapiga puhtaks pühkida, korra päevas ka desinfitseerida.

Kuna viirus levib nakatunuga kokkupuute kaudu, peaks pühkima ka pindu, mida haige on katsunud, näiteks ukselinke. Kui nakatunu riided on määrdunud, on veel üks abinõu neid pesta teistest eraldi ning kõrgemal kuumusel. Riiete puudutamisel tuleks kanda kummikindaid.

Kui seniste nõuannete järgimine ebaõnnestub ning haigus ikkagi jalust niidab, on oluline ohtralt vedelikke tarbida. Süüa võiks pigem tahkemaid toite nagu riis, makaronid ja leib. Saku tervisekeskuse pereõde Kadi Kurris soovitab Kliinik.ee portaalis veel tarbida röstsaia, riisiputru, banaani ja kisselle. Abi on ka soolestiku normaalset mikrofloorat taastavatest tablettidest-kapslitest.

Kurrise sõnul on soovitatav juua gaseerimata vett, kummeliteed või vähese suhkruga mahlajooke. Kindlasti ei tohi haigele lapsele anda koolajooke, õunamahla, jõujooke jm. Suurematel lastel võib iiveldust leevendada külma mahlajäätise või jääpulga imemine. Rinnapiimatoidul olevale lapsele tuleb pakkuda sageli rinda, samuti võib jätkata imiku toitmist piimaseguga. Last võib toita isu järgi, pakkuda talle vedelat putru, püreed, kisselli, jogurtit või keefiri. Vältima peaks aga lehmapiima.

Kui lapsel on kõht lahti ja ta oksendab, tasuks esmalt konsulteerida perearstiga. Arst tuleb kutsuda koju või pöörduda lastehaiglasse valvevastuvõttu, kui

  • äge kõhulahtisus ja/või oksendamine esineb alla kuue kuu vanusel lapsel;
  • laps oksendab pidevalt ja ta kõht on väga tugevasti lahti;
  • lapse väljaheites või okses on verd;
  • laps pissib harva (vähem kui neli korda ööpäevas) ega joo üldse;
  • laps on ebatavaliselt loid;
  • kui alla kolme kuu vanusel lapsel on kehatemperatuur üle 38 kraadi või vanemal kui kolmeaastasel lapsel üle 39 kraadi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles