Treeningud, mida saad ette võtta ka ilma eriliste oskusteta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai chi arendab tasakaalukust.
Tai chi arendab tasakaalukust. Foto: Panthermedia / Val Thoermer/Scanpix

Igaüks ei ole maratonijooksja ega jõusaalihunt ning pole midagi hullu, kui selleks kunagi ei saagi. Pigem on tähtis igapäevane füüsiline liikumine.

Mõned treeningud on madalama aktiivsusega ehk ei tõsta pulssi lakke ega tekita lihastele suurt koormust, vahendab HuffingtonPost. Siiski pole need muudest treeningutest kehvemad, vaid on samuti abiks füüsilise vormi hoidmisel või kaalu kaotamisel ning haiguste ennetamisel. Alljärgnevalt mõned treeningud, mis sobivad ideaalselt igapäevaseks harrastamiseks.

Kiirkõnd. Kõndimine on lihtne ja efektiivne, seda saab harrastada igal pool ning see on alustuseks hea just ülekaalulisele inimesele, kelle jaoks aktiivsemad trennid on veel rasked. Kasvõi tunnike aktiivset kõndi päevas kulub ära igale inimesele, et hoida oma lihaseid töös ja pea selgena.

Ujumine. See on üks parimaid treeninguid, sest haarab korraga paljusid lihasgruppe, ent ei mõju samas koormavalt. Ujumine on eriti kasulik vanematele inimestele ja neile, keda kimbutab liigesepõletik, mis ei lase õues palju kõndida või joosta. Ujudes kiireneb pulss piisavalt, et seda saaks pidada kardiotreeninguks. Seega võta aega ja veeda mõnus pooltund ujudes.

Lihastreening. Kardio kõrval ei tasu seda unarusse jätta, sest just lihastreeninguga võid end parimasse vormi saada. Alguses pole selleks erilisi oskusi ega vahendeid vaja, vaid kasutada saab oma keharaskust näiteks kükke ja kätekõverdusi tehes, biitsepsit treenides aga kasvõi veega täidetud pudeleid üles tõstes.

Tai chi. Ka see treening on pigem madala intensiivsusega, ent esitab hea väljakutse tasakaalule ja painduvusele. Samas ei jää lihased selle treeningu juures kindlasti unarusse. Treening sobib igas vanuses ja vormis inimestele.

HIIT (high intensity interval training). Intensiivne intervalltreening sobib neile, kes on ajaga kimpus ega taha trennile kulutada rohkem kui pool tundi. Kerge see treening algajale olema ei saa, ent siin toimub samuti lihastetöö ning erilisi vahendeid ega oskusi vaja ei lähe.

Sõudmine. Sõude-ergomeetri kasutamiseks läheb samuti vaja minimaalselt oskusi, küll aga ajab 20 minutit aktiivset sõudmist juba korralikult higistama. Kui jõusaalimasinad sulle võõrad tunduvad, alustagi näiteks ergomeetril sõudmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles