Vähiravifond: raskesse haigusesse jäänud Annabeli päästaks kallis ravim

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisike Annabel.
Pisike Annabel. Illustratsioon: Vähiravifond «Kingitud elu»

7-aastasel Annabelil avastati ootamatult üks raskeim lapseea haigus - närvisüsteemiga seotud kasvaja neuroblastoom. Vähiravifond aitab vapra tüdruku raviks toetusi koguda. 

Tänavu Lagedi kooli esimesse klassi läinud Annabelil avastati eelmise aasta novembris üks vihaseim lasteea pahaloomuline haigus – närvisüsteemiga seotud kasvaja neuroblastoom. Abi saaks ravimist, mida haigekassa ei toeta. 

Kasvaja avastamise hetkeks oli see endale võtnud poole tüdruku rindkerest, painutanud kõveraks selgroo ning surunud kokku ühe kopsu. Haiglasse tõtati kui pealtnäha täiesti tervel lapsel tekkis ühel tavalisel õhtupoolikul ootamatult õhupuudus.

Arstid diagnoosisid kolmanda staadiumi kõrge riskiga vähi. Viimased 10 kuud on väike vapper tüdruk veetnud peamiselt haiglas, eemal kodust, väikesest õest, sõpradest ning tavapärasest argipäevast. Kõigepealt sai ta Tallinna Lastehaiglas kuus kuuri keemiaravi, seejärel käis kasvaja eemaldamiseks rindkere operatsioonil. Pärast seda tehti talle Tartu Ülikooli Kliinikumis kõrgdoosi keemiaravi koos luuüdi siirdamisega ning siis läbis ta Tallinnas veel neljanädalase kiiritusravikuuri.

«Võitlustahet on meil jätkunud. Kõige rohkem oleme imestanud Annabeli enda üle. Kohati tundub, et tema keha ei allu tavapärasele loogikale. Tema vereanalüüsid võivad hüppeliselt muutuda. Näiteks jõuludele eelneval päeval oli ta väga kehvas seisus ning sai vereülekandeid. Lootus jõule kodus veeta puudus. Kuid jõululaupäeva hommikul olid üleöö tema verenäitajad ja enesetunne muutunud. Ta tahtis jõuluks koju!,» rääkis Annabeli ema.

Sama lugu oli operatsiooniga - see oli tüdruku ema sõnul üks raskemaid ja otsustavamaid sel teekonnal. Kasvaja, mis välja opereeriti, oli väga keerulises kohas - rindkeres, paljude oluliste organite ümber. «Piltidelt oli näha, et nad on kõik teineteise vastas, kuid kui palju pahalane end teiste organite külge on kinnitanud, me ei teadnud,» ütles ta.

«Annabeli operatsioonile saates teadsime, et kõige tõenäolisemalt on kirurg 45 minuti pärast tagasi ning tunnistab, et kahjuks ei olnud midagi võimalik eemaldada. Kirurg tuli aga nelja tunni pärast ja teatas, et sai üle 95 protsendi kätte!,» rääkis Annabeli ema. Annabeli kasvaja oli kapsli sees, eraldi muudest organitest ja see oli vast suurim ime, kuna tegu oli osaga, mis keemiaravile ei allunud.

Nüüd on Annabeli viimaseks õlekõrreks efektiivne uus ravim dinutuximaab beta, mille ravi hind on rekordiline - 172 000 eurot. Ehkki ravimiga on haiguse seljatamise tõenäosus lausa 70 protsenti, keeldus haigekassa seda kompenseerimast.

Vähiravifond «Kingitud elu» on otsustanud koos iga-aastast heategevuslikku Pardirallit korraldava Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liiduga (EVLVL) katta tüdruku ravikulud.

Vähiravifond kutsub kõiki Eesti inimesi ja ettevõtteid üles panustama 7-aastase Annabeli võitlusse raske haigusega, tehes tema ravi toetuseks fondi sihtotstarbelise annetuse. 

Annetused Annabeli heaks

Maksesaaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud elu 

Swedbank: EE212200221059073061

SEB pank: EE211010220228917224

LHV pank: EE137700771001442514

Danske pank: EE133300332166860001

Nordea pank: EE591700017003638161

Makse selgitus: Annabel 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles