Loe, kui tihti ja milliste arstide juures eestimaalased sagedamini käivad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst on esimene inimene, kelle poole enamiku tervisehädade puhul pöörduda tasuks.
Perearst on esimene inimene, kelle poole enamiku tervisehädade puhul pöörduda tasuks. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuna õendustöötajad on saanud rohkem õigusi iseseisvaks tööks, kasvab järjest nende vastuvõttude arv. Aina tihedamini külastatakse ka näo- ja plastikakirurge.

Arsti ambulatoorsete vastuvõttude arv eelmisel aastal veidi vähenes, seevastu on 16 protsendi võrra suurenenud õendustöötajate iseseisvate visiitide hulk, selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) statistikast. Õendustöötajate visiitide suurenemine tuleneb sellest, et tööülesannete laiendamise tõttu on neil üha enam õigusi teha oma pädevuse piires iseseisvat tööd.

Võrreldes 2015. aastaga vähenes mullu arsti ambulatoorsete vastuvõttude arv 1,6 protsenti. Enim langes see pediaatril, vaskulaarkirurgil ja taastusraviarstil, vastavalt 11, 8 ja 7 protsenti. Perearstid tegid 1,5 protsenti vähem ja hambaarstid üks protsent rohkem vastuvõtte kui eelneval aastal.

Viimase kahe aastaga on kahekordistunud näo- ja lõualuukirurgide külastamine ning mulluusega võrreldes poole võrra suurenenud plastikakirurgide vastuvõttude arv.

Arstide koduvisiitide arv väheneb endiselt. 2016. aastal tegid arstid veel seitse protsenti vähem koduvisiite kui 2015. aastal. Perearstid tegid 2600 ja onkoloogid üle 500 koduvisiidi vähem kui eelneval perioodil. Samas on tõusnud koduvisiitide arv dermatoveneroloogidel, neuroloogidel ja günekoloogidel.

Kokku tegid arstid Eestis 2016. aastal umbes kümme miljonit ambulatoorset vastuvõttu ja koduvisiiti. Seega tegi üks arst aastas umbes 2100 visiiti. Perearst tegi aga keskmiselt üle 5100 visiidi ja hambaarst ligi 2200 visiiti.

Endiselt suureneb õendustöötajate iseseisvate visiitide arv. Vastuvõttude arv kasvas mullu 16 ja koduvisiitide arv 13 protsenti. Kolmandik õendustöötajate vastuvõttudest tehakse perearstiabiasutustes ning kolmandik kõikidest koduvisiitidest õendusabiasutustes. Keskmiselt tegi õendustöötaja 368 iseseisvat visiiti – 294 vastuvõttu ja 73 koduvisiiti.

Kaheksa aastaga on õendustöötajate iseseisva töö maht nii vastuvõttude kui ka koduvisiitide näol kahekordistunud. Visiitide arv on kerkinud ligi 1,1 miljonilt 2,5 miljoni visiidini aastas.

Eesti elanik käib arsti juures keskmiselt kaheksa korda aastas. Perearsti külastatakse aastas keskmiselt 3,2 korda. Õendustöötaja vastuvõtul käidi keskmiselt 1,6 korda aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles