Viis kõige lollikindlamat nippi kaalulangetuseks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik toit ei pea olema igav ja maitsetu.
Tervislik toit ei pea olema igav ja maitsetu. Foto: Panthermedia / Dusan Zidar/Scanpix

Kuigi peaaegu iga päev lisandub uusi toitumissoovitusi, mida süüa kaalulanguse, särava näonaha või ilusama kõhu heaks, on kasu hoopis algtõdede teadmisest.

Pideva dieedipidamise asemel peaks selgeks õppima nipid, kuidas kaal püsiks kogu aeg normaalsena või vähemalt alguses oleks ülekaalu puhul tagatud kaalulangus, samas kõike seda ilma nälgimata. News.com.au teeb ülevaate, milliseid toitumissoovitusi võiks igapäevaselt jälgida.

Trennist üksinda ei aita

Kui trenniks või regulaarseks liikumiseks pole mingil põhjusel tõepoolest aega, tuleb korda seada toidulaud, sest lõpuks on ikkagi tasakaalustatud toit see, mis tagab kaalulanguse. Muidugi aitab ka treening ja liikumine kaalulangusele ja paremale enesetundele kaasa, ent ka selleks on vaja energiat, mille saad just kvaliteetsest toidust. Näiteks tunniajase jooksuga põletaksid ära umbes sama hulga kaloreid, mille oled sisse söönud paari pitsalõigu või suure paki krõpsudega. Kas aga on mõistlik süüa pitsat samal ajal mõeldes, et selle kulutamiseks peaksid tund aega jooksma?

Ikka need kiudained

Piisav kiudainete tarbimine paneb paika seedimise ja ainevahetuse ning sel on tervisele veel ohtralt häid mõjusid. Samuti hoiavad kiudainerikkad toidud kõhtu kauem täis. Pahatihti on just aeglane ainevahetus üks kaalutõusu põhjusteks, seega tasub kiudainete söömisesse panustada – asenda saiakesed ja maiustused puu- ja juurviljade, pähklite ja seemnetega.

Mitmekesised köögiviljad

Liiga palju on inimesi, kes ei tarbi soovituslikul hulgal köögivilju, kuigi nende valik on aastaringselt poodides lai ning kui vähegi nuputada, saab neist leiutada maitsvaid ja mitmekesiseid roogi. Köögiviljade söömine ei tähenda ainult kapsalehe või porgandi närimist, vaid neist saab koos kaunviljadega (läätsed, oad jm) küllusliku salati või supi. Kui süüa neid veel liha kõrvale, püsib kõht kenasti täis.

Kvaliteet ennekõike

Kui 500 kalorit on keskmiselt ühes šokolaaditahvlis, siis sama kalorihulga eest saab valmistada ka päris kopsaka, tasakaalustatud lõunaeine. Kumb täidab rohkem kõhtu? Tervisliku toidu puhul ei peaks kaloreid nii väga kartma, sest see kalorikogus annab kehale märksa rohkem ja kauemaks ajaks energiat kui šokolaad või krõpsupakk.

Puhas toit

Õunad, spinat, pähklid – kõik need sisaldavad vaid üht komponenti. Kui loed aga vorsti või pakisupi pakendit, leiad sealt terve hulga koostisosi, mille hulgas on ka säilitusained, suhkur-sool, e-ained ja asjad, mille nimetusest arugi ei saa. Tervisliku toitumise kuldreegel on see, et süüa võiks võimalikult puhtaid toiduaineid ning ise teada, mida sisse sööd. Töödeldud, küpsetatud ja praetud poetoodete puhul seda väita ei saa, mistõttu võiks need võimalusel menüüst hoopis välja jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles