WHO ekspert: suur omaosalus tervishoiuteenuses süvendab vaesust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallid tervishoiuteenused jätavad inimeste põhivajadused rahuldamata.
Kallid tervishoiuteenused jätavad inimeste põhivajadused rahuldamata. Illustratsioon: Ronalds Stikans/ Panther Media / Scanpix

Suured ravikulud mõjutavad enim pensionäre, mis suurendab niigi suurt ebavõrdsust.  

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) tervishoiusüsteemide arendamise regionaalse kontori juht dr Tamás Evetovits muretses, kas inimesed suudavad tervishoiuteenuste eest maksta.

«Vajadus terviseteenuste järele kasvab pidevalt ning ebavõrdsus on suurenenud. Suure omaosaluse tõttu ei saa inimesed piisavalt kulutada põhivajadustele ning arsti poole pöördumine võib hilineda. Nõrk finantskaitse süvendab kõrge omaosaluse tõttu vaesust,» ütles Evetovits.

Erinevate leibkondade tüüpide arvestuses on kõige suuremad riskigrupid pensionärid. «Kõrge omaosalus tuleneb eelkõige kõrgest ravimite omaosalusest. Võrreldes EL keskmisega kasutatakse rohkem käsimüügiravimeid, ka see võib omaosalust mõjutada,» rääkis Evetovits.

Ta juhtis tähelepanu, et juba on tehtud suuri samme ravimite ja hambaravi kulutuste vähendamiseks. Ta tõi näitena täiendava hambaravihüvitise, mis jõustub 2018. aastast ja hambaravihüvitise, mis jõustus tänavu juulist. 

«Mida rohkem riik kulutab, seda väiksem on patsientide omaosalus, kuid arvesse tuleb võtta ka tervisepoliitilisi otsuseid,» ütles ta. Evetovits meenutas, et varasemalt on soovitusi tehtud tulubaasi suurendamiseks ja katteallikate laiendamiseks ning sellega on juba algust tehtud.

Evetovits soovitas lõpetuseks kasvatada tervisesse suunatud investeeringuid, vähendada patsiendi omaosalust ning parandada kindlustuse katvust. Riiklikku rahastamist tuleb tõsta, varieerida erinevaid katteallikaid ning tervis peab olema olulisel kohal. Samuti soovitas ta parandada efektiivsust strateegilise ostmise, vähem fragmenteeritud ning rohkem integreeritud ravi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles