Miks haigekassa vähki põdeva Annabeli ravimit ei rahastanud? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annabel.
Annabel. Illustratsioon: Vähiravifond Kingitud Elu

Haigekassa sõnul ei toetanud nad 7-aastase Annabeli ravimit, sest seaduslikult ei kuulu see hüvitavate ravimite nimekirja.

Haigekassa sõnul on Annabeli raviarsti soovitatud ravimil tõepoolest Eestis müügiluba olemas. Seni ei ole aga haigekassale tehtud taotlust ravimi lisamiseks hüvitatud ravimite nimekirja.

Annabeli viimaseks õlekõrreks on efektiivne uus ravim dinutuximaab beta, mille ravi hind on rekordiline - 172 000 eurot. Ehkki ravimiga on haiguse seljatamise tõenäosus lausa 70 protsenti, keeldus haigekassa seda kompenseerimast. Ravim dinutuximaab beta on ainus immunoteraapia kõrge riskiga neuroblastoomiravis Euroopas.

Selle ravimi hüvitamise võimaluste otsimiseks tegi tüdruku perekond haigekassale taotluse saada ravimit välisravina, ehk minna Soome haiglasse seda ravi saama (seda ravimit manustatakse haiglas). Aga ka välisravina ei saa haigekassa seda hüvitada kui see on tegelikult Eestis olemas. «Sellise hinnangu andis ka arstide konsiilium. Taotletud ravimil on olemas Eestis müügiluba ja meil on täna haigekassa nimekirjas olemas alternatiivne ravim isotretinoiin,» ütles Hinsberg.

Haigekassa sõnul peavad nad oma otsustes lähtuma seadusest ning neil ei ole võimalik teha otsust, mis on seadusega vastuolus. «Küll aga on see väga oluline, et see laps saaks vajalikku ravi kui see on olemas. Teades, et meie otsus tuleb arvatavasti negatiivne, rääkis meie juhatuse esimees eelmisel nädalal Toivo Tänavsuuga ja veendus, et fond saab lapse ravi katta,» rääkis haigekassa esindaja.

«Fond saab olla sild uue turule tulnud ravimi ja meie vahel. Kui tegemist on uue ravimiga, on hea teada, et seni saab fond aidata neid ravimeid hüvitada ja inimestele keerulises olukorras tuge pakkuda,» ütles Hinsberg. Lahkete annetajate toel saadi Annabeli ravi jaoks vajalik raha kokku vaid ühe päevaga, mis oli suur ja hea üllatus nii fondile kui perele. 

Võtame omalt poolt ühendust erialaseltsidega, kes saavad teha taotluseid uute ravimite lisamiseks hüvitatavate nimekirja. Samuti võtame ühendust ka ravimifirmaga läbirääkimisteks.

Terviseuudistes kirjutatakse, et Annabeli tabanud neuroblastoom on üks kõige levinumaid tahkete kasvajate vorme ja mõjutab peamiselt alla viieaastaseid lapsi. See on haruldane vähivorm, mis tekib närvirakkudes, kahjustuste alge on juba loote närvisüsteemi arengus. Euroopas diagnoositakse igal aastal ligikaudu 1200 lapsel see haigus, Eestis paaril lapsel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles