Tervisenõu: mida teha, kui piinab sõiduiiveldus? (1)

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 15.08.2017
Tallinna tänavatel hakatakse katsetama Solarise elektribussi. Bussi sisemus, istmed.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Tallinn, 15.08.2017 Tallinna tänavatel hakatakse katsetama Solarise elektribussi. Bussi sisemus, istmed. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mõni sõit võib kujuneda üsna piinavaks, kui süda pidevalt pahaks läheb. Mida võiks sellises olukorras teha või kuidas seda ennetada?

Vastab Ain-Elmar Kaasik kliinik.ee-st:

Sõiduiiveldus on merehaiguse kergem väljendus, mis on tingitud sisekõrva tasakaaluelundi ärritusseisundist, mida põhjustab suureamplituudise kõikumisega liikumine.

Sõiduiiveldusele eelnevad või kaasuvad sageli ka suurenenud süljeeritus, naha kahvatus ja külm higi, külmatunne (vahel palavikutunne), oksendamine, mõnikord gaasivalud, röhitised ja kõhulahtisus, peavalu, apaatia. Kui merehaigus tekib tavaliselt lainetaval merel, siis sõiduiiveldus võib kujuneda ka lennukis või autos.

Sõiduiiveldus, nagu muudki vestibulaarsed häired, väheneb treeninguga. Ravimeid sel puhul vaja ei ole, kuid merehaiguse ennetamiseks kasutatakse skopolamiini sisaldavaid depooplaastreid, antihistamiinikume või ka metoklopramiidi.

Juhul kui varasema kogemuse järgi on laevasõidul oodata merehaiguse tekkimist, tuleb lasta arstil selleks puhuks ravimid välja kirjutada. Merehaigel on soovitatav lamada suletud silmadega, pead mitte alla kummardada, mitte lugeda ega tugevasti süüa.

Merehaiguse ja sõiduiivelduse vältimiseks tuleks istuda laeva või lennuki keskosas, raskuskeskme lähedal. Autos on parem sõita esiistmel. Parajalt soe riietus, värske õhk ja meeldiv tegevus aitavad samuti iiveldust ära hoida või vähendada. Merehaigus võib reisil ka iseenesest taanduda.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Tervisenõu: millistest toitudest saab D-vitamiini?

Tervisenõu: mis leevendab rahutute jalgade sündroomi?

Tervisenõu: millal peaks muretsema lihasekrambi pärast?

Tervisenõu: kuidas sügelistest lahti saada?

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles