Kuidas õuntest kõige rohkem kasu saada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunte pesemisest vee all ei piisa.
Õunte pesemisest vee all ei piisa. Illustratsioon: Aliaksei Verasovich/ Panther Media/ Scanpix

Imporditud õuna puhastamiseks pestitsiididest ei piisa sellest, et õuna mõne sekundiga jooksva vee all pesta. Parim lahendus on hoida õunu 12–15 minutit söögisooda lahuses.

Teadlased Massachusettsi ülikoolis testisid erinevaid viise, kuidas õuntelt eemaldada keemilisi jääke: pleegituslahus, milles farmerid õunu peale korjamist leotasid, söögisooda lahus ning tavaline kraanivesi. Söögisooda näitas kemikaalide eemaldamisel parimaid tulemusi, vahendab The Verge.  

Pestitsiidid võivad aidata saagil ellu jääda ja hoida ohtlikud hallitusseened ja putukad eemal, kuid neid ei ole kasulik süüa. Kui konkreetne toime sõltub taimekaitsemürgi tüübist ja söödud kogusest, siis teatud pestitsiidid võivad kahjustada loote ja laste närvisüsteemi, teatab Maailma Tervishoiuorganisatsioon.

Mõned inimesed lahendavad selle probleemi orgaanilist toitu ostes, kuid orgaaniline puuvili võib olla kallis ja ei garanteeri tegelikult, et pestitsiide ei kasutatud. Mõned orgaanilised kasvatajad võivad kasutada looduslikke pestitsiide, mis ei ole ilmtingimata turvalisemad. 

Kuidas õunu pesta? 

Kuna parim viis pestitsiididest lahti saada on õuna koorida või pesta, tahtsid Massachusettsi teadlased teada saada, kuidas pestitsiidid kõige edukamalt maha pesta. Esiteks katsid nad «Gala» õunad enimlevinud taimekaitsevahenditega, fungitsiidide või insektitsiidega, ning lasid kemikaalidel sisse imenduda paari minuti kuni terve päeva jooksul. Seejärel proovisid nad pestitsiide maha pesta, hoides õuna kraanivee all, pleegituslahuses või söögisooda lahuses kuni 15 minutit.

Mõõtes kemikaale õuna pealispinnal ja sees, avastasid uurijad, et söögisooda oli mürkide eemaldamisel kõige edukam. Peale 12–15 minutit söögisooda vannis olid kemikaalid puuvilja pinnalt täielikult kadunud. Kuid halb uudis oli see, et umbes 20 protsenti fungitsiididest ja neli protsenti insektitsiidest olid imbunud läbi õunakoore ning neid ei olnud võimalik maha pesta.

Mida kasulikke õuntes leidub? 

Õun kiirendab jääkainete väljutamist kehast. Toksiinide väljumist soodustab õunas sisalduv pektiin, mis langetab ka veresuhkrut ja halva kolesterooli taset.

Vitamiine täis õun parandab kollageeni ja elastiini moodustumist nahas, tänu millele püsib nahk pingul ja elastne. Just selle omaduse pärast kasutatakse tänapäevastes silendavates kreemides õunaseemneekstrakti. Õun parandab ka naha niiskuse sidumise võimet ning takistab pigmendihäirete teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles