Miks on vähiravimid nii kallid? (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beetadinutuksimab.
Beetadinutuksimab. Illustratsioon: National Cancer Institute

Neuroblastoomi raviks kasutatav immunoteraapia on ainuke omataoline Euroopas, see võimaldab ravimifirmal ka kõrget hinda nõuda. See kas uued ravimid peaksid nii kallid olema, on vaidlusteemaks üle maailma. 

Tänu Vähiravifondi «kingitud elu» tehtud rekordilisele annetusele sai võimalikuks 7-aastase Annabeli ravi uue efektiivse ravimiga beetadinutuksimab, mille ravi hind on 172 000 eurot.

Ehkki ravimiga on haiguse seljatamise tõenäosus lausa 70 protsenti, keeldus haigekassa seda kompenseerimast. Ravim on ainus immunoteraapia kõrge riskiga neuroblastoomiravis Euroopas. Mis teeb selle ravimi nii kalliks? 

Vastab ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius:

Millest on tingitud selle ravimi kõrge hind?

Ravimitootjad selgitavad oma ravimite kõrget hinda enamasti kõrgete väljatöötamise kuludega. Kuna ka antud ravimi puhul on tegemist nö harvikravimiga, mis tähendab, et patsiente on üle maailma mõõdukalt, siis ravimifirma soovitud summa tagasiteenimiseks peab iga annus ravimit maksma järelikult sellevõrra rohkem.

Kas uued ravimid peaksid olema nii kallid, on diskussiooniteema üle maailma, aga kuniks on riike, kus makstakse küsitavat kallist hinda, ei ole olulist hinnalangust ette näha. Mis puutub konkurentsi, siis uute ravimite puhul ei tohi ligikaudu 10 aasta vältel teised tootjad sama toimeainet sisaldavaid ravimeid toota ning seetõttu konkurenti uue ravimi väljatöötajale selle aja jooksul ei ole.

Mis ajast saab seda ravimit osta Eestist?

Beetadinutuksimab sai Euroopa Komisjoni müügiloa käesoleva aasta mais, millega võib seda samadel alustel müüa kogu Euroopa Liidus. Eelmise aasta lõpust on mõned patsiendid seda kasutanud müügiloata ravimina Ravimiameti vastava loa alusel.

Miks Beetadinutuksimabi ei ole haigekassa poolt hüvitatavate ravimite hulka arvestatud?

Beetadinutuksimabi puhul ei ole seni taotlust esitatud, et see ühte või teise loetellu kantaks ning Haigekassa seda hüvitama hakkaks. Täna on meediast läbi jooksnud, et Hematoloogide Selts on lubanud Haigekassale vastava taotluse teha. Kui vastav taotlus esitatakse, ei ole loomulikult kindel, et Haigekassa seda ravimit hüvitama hakkab, aga seda igal juhul hinnatakse põhjalikult, et kas see oleks Eesti tingimustes mõistlik rahakasutus.

Kas tulevikus on plaanis võtta vastu uusi ravimeid?

Igal aastal saab Euroopa Liidus ja Eestis müügiloa kümneid uusi vähiravimeid. Samas on kõik need erinevad ning rahastamisotsus tehakse kõigi nende puhul samuti eraldi, vaadates konkreetse ravimi kasu-riski suhet ning selle eest küsitavat hinda.  

Millised on selliste ravimite vastuvõtmise kriteeriumid?

Haigekassa rahastab ravimeid soodusravimite loetelu ning tervishoiuteenuste loetelu alusel. Mõlemasse nimekirja lisandub pidevalt uusi ravimeid, mille kasutamine on hinnatud Eestis piisavalt kulutõhusaks. Soodusravimite loetelu täiendamiseks esitab taotluse enamasti ravimi tootja ning tervishoiu teenuste loetellu kandmiseks tervishoiu teenuse osutajate ühendus või arstide erialaselts.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles