3 nippi, et huuled püsiksid ka talvel pehmed

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash, Anna Sastre

Kõlmade ilmadega muutuvad huuled tihti kuivaks, karedaks ja valusaks. Kuidas hooldada huuli nii, et need ka talvel püsiksid säravad, pehmed ja niisutatud? Kasulikke nõuandeid jagab Apotheka Iluteegi iluspetsialist Riin Liplik.

1. Joo piisavalt vett ja toitu mitmekülgselt

Huulte seisukorrast võib nii mõndagi välja lugeda organismi üldise tervisliku seisundi kohta. Huultel paljastub tihtipeale nii kesine menüü, vitamiinide ja mineraalainete puudus kui ka vähene vedelikutarbimine.

Huulte niisutamise juures on väga oluline vedeliku tarbimine – tuleb piisavalt juua. Kui liiga vähe vedelikku tarbida, hakkab see ka väliselt silma, veepuuduse korral muutuvad huuled kuivaks ja võivad kergemini kestendama hakata.

Väga oluline on toituda mitmekülgselt ja vaheldusrikkalt, et tagada organismi varustamine vajalike ainetega. Huultele mõjuvad eriti hästi just A-vitamiinirohked toiduained nagu muna, piim ja või. Rohkesti on A-vitamiini ka kalamaksaõlis ja maksas. Omal kohal on ka erinevad B-rühma vitamiinid, mille ülesannete hulka kuulub nt naha ja limaskestade tervise tagamine. B-vitamiine sisaldavad piim, kala ja maks.

Tihtipeale jääb sellest kõigest aga väheks. Eriti veel siis kui väljas on miinuskraadid. Külma ilmaga tuleks hingata läbi nina ja võimalusel suu ees salli kanda. Kui aga huuled on juba lõhenenud, tuleb pöörata erilist tähelepanu just huulte niisutamisele. Kindlasti ei maksaks sel perioodil süüa vürtsikaid ja tsitruselisi toite.

2. Hoolitse oma huulte eest

Vitamiinide ja niisutuse kõrval vajavad huuled aeg-ajalt ka koorimist. Seda võib teha kasvõi tavalise hambaharjaga, mis ainult ei stimuleeri huulte vereringet, vaid eemaldab ka surnud naharakud. Samuti võib huuli koorida suhkru ja oliivõli segu abil.

Kindlasti võiks seejärel kasutada ka huulepalsamit või huulekreemi, mis toob koheselt leevendust nii narmendavatele huultele kui ka kaotab lõhed kiiremini. Selleks sobib väga hästi näiteks BioNike Proxera huulepalsam kuivadele huultele, puhastatud taruvaigu, mesilasvaha ning sheavõi baasil valmistatud Apropos huulepulk, Avene Cold Cream huulepalsam, Dr. Hauschka taastav huulepalsam, Eucerin huulepalsam, La Roche-Posay naha kaitsebarjääri taastav huulepalsam või ka näiteks Babe taastav huulekreem.

Kattes huuled palsamikihiga, lukustab see niiskuse ning kaitseb huuli liialt kuuma või külma õhu eest, mis neid kuivataks ja kahjustaks. Kindlasti võiks olla öiseks ja päevaseks kasutamiseks erinevad huulepalsamid. Öised võiksid olla rohkem niisutavamad ja ei pea sisaldama UV-kaitset, samuti ei peaks une ajaks peale kantavad huulepalsamid huuli toonima. Öiseks kasutamiseks valitud palsamid võiksid sisaldada E-vitamiini või B-vitamiine. Oluline on meeles pidada ka seda, et puhkusele sõites, ükskõik, kas mäe-või päikesepuhkusele, tuleks kaasa võtta kõrgema SPF-iga huulepulk, mis kaitseks UV-kiirguse eest.

Ka looduslikud vahendid aitavad huuli niisutada, näiteks mesi või saialille salv, mida tuleks huultele määrida ja lasta vähemalt kümme minutit mõjuda.

Vabane kahjulikest harjumustest

Huultele mõjub kahjulikult näiteks suitsetamine, sest see kuivatab huuli ja võib neid isegi tumedamaks muuta. Teiseks kahjulikuks harjumuseks on huulte limpsimine, mis pakub pakitsusele vaid ajutist leevendust. Tegelikult peseme nii huultelt maha loomuliku rasu ja huuled muutuvad veelgi kuivemaks ja karedamaks.

Ka ebakvaliteetse huulepulga kasutamine on kahjulik. Need sisaldavad aineid, mis ei leevenda kihelevatest ja pragunevatest huultest tulenevaid probleeme, vaid tekitavad lausa sõltuvust. Just sellepärast on oluline jälgida huulepulkade koostist. Ka hetkel väga trendikad matistavad huulepulgad võivad mõjuda huuli kuivatavalt, samuti võib huuli kuivatada huulepulga alla kantav primer. Seetõttu on oluline tähelepanu pöörata kogu meigikoti kvaliteedile.

Jälgima peaks, et huulehooldusvahend ei sisaldaks sünteetilisi lõhna-, värv- ja säilitusaineid, alkoholi, mentooli, kamperit ja fenooli. Viimased leevendavad huuleprobleeme vaid hetkeks, kuid pikas perspektiivis muudavad huuled hoopis kuivemaks ja tekitavad soovi palsamit huultele üha uuesti määrida. Nii kujunebki ajapikku välja huulepulgasõltuvus.

Hea oleks kasutada vitamiinidega huulepulka või toonivat huulehooldust, mis korraga hooldab huuli ja annab neile kauni värvi. Et ära hoida huulte ketendamist, tuleb huulevärv eemaldada spetsiaalse meigieemaldajaga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles