Viis tegevust, mis osutuvad märkamatult sama kahjulikuks kui suitsetamine

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karuteene iseendale: iga tõmmatud sigaret tahmab organismi.
Karuteene iseendale: iga tõmmatud sigaret tahmab organismi. Foto: Corbis / Scanpix

Suitsetamise kohta öeldakse, et pole ühtki organit, mida see ei kahjustaks. Tegelikult on veel hulk tavalisena näivaid harjumusi, mille kahjulikkust me ei pruugi esialgu tunda ega tähelegi panna.

Business Insider teeb ülevaate, millised tegevused lisaks suitsetamisele võivad inimese vaimset ja füüsilist tervist tugevalt kahjustada.

Üksindus. Pidev üksiolek tekitab tunde, et kellegi poole pole pöörduda ja tuge otsida, mis kahjustab vaimset tervist. Valdavalt internetis suhtlemine on viinud selleni, et üksindusest on saanud üleilmne epideemia, kuna vahetut suhtlust on lihtsalt niivõrd vähe. Välistada ei saa ka seda, et üksindus võib osutuda surmavaks – Brighami ülikooli psühholoogiaprofessori Julianne Holt-Lunstadi teadustööst nimelt selgus, et üksindus võib inimese eluiga vähendada samamoodi nagu igapäevaselt 15 sigareti suitsetamine.

Istumine. Tõepõhi on all ka ütlusel, et istumine on uus suitsetamine, sest päev läbi istumine võib sarnaselt suitsetamisele suurendada riski haigestuda mitmesugustesse tõbedesse, sealhulgas käärsoole- ja kopsuvähki. Mida pikemat aega igapäevaselt korraga istud, seda enam tõenäosus kasvab.

Unehäired. Nende all kannatab maailmas miljoneid inimesi ning unehäireid peetakse südame-veresoonkonna haiguste riskifaktoriks. Nimelt tõstab ebapiisav uni insuldi ja südamerabanduse riski sarnasel määral nagu suitsetaminegi.

Päevitamine ja solaarium. Tundide kaupa rannas lebamine või sagedane solaariumikülastus on organismile ühtviisi kahjulikud. Uuringutega on tõendatud, et tihe solaariumi külastamine võib põhjustada samaväärselt nahavähi juhtumeid nagu suitsetamine kopsuvähi juhtumeid.

Kehv toitumine. Olgu tegu alatoitumise või ülesöömisega, haiguste riski tõstavad ning elu panevad ohtu mõlemad. Pigem on aina kasvavaks probleemiks aga rasva- ja suhkrurikaste töödeldud toitude liigne tarbimine. Need võivad viimaks viia surmaga lõppevate haiguste tekkeni, nagu ka alkoholist, tubakast ja narkootikumidest põhjustatud tervisekahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles