Magusanälg vaevab: kuidas maiustuste söömine tervislikumaks teha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiustusi peaks sööma koos tervislikkuma toiduga.
Maiustusi peaks sööma koos tervislikkuma toiduga. Illustratsioon: Daniel Reiter/ Panther Media/ Scanpix

Kommid ja suhkrurikkad maiustused on paljudele kiusatuseks, kuid nendega liialdamine võib viia kiire kaalutõusuni. Selleks, et neid ilma tervist ohtu panemata nautida, on parim süüa komme koos teiste toidugruppidega. 

Kõige olulisem on maiustusi süüa mõne tervislikuma toiduga koos, kirjutatakse portaalis Health. Toitumisnõustaja Christy Brissette'i sõnul on parim esmalt süüa toitu, mis sisaldaks valku, tervislikke rasvu ja kiudaineid, seejärel on rafineeritud suhkru tarbimine tervisele kõige ohutum.

Süües enne maiustusi ka midagi toekamat, aeglustub suhkru imendumine vereringesse. See takistab veresuhkrutaset reguleeriva insuliini järsku tõusu ja kiiret langust. Kõrget insuliinitaset seostatakse teist tüüpi diabeedi ja ülekaalulisusega. Samuti aitab see vältida suhkru söömisest tulevat tujukõikumist ja energiapuudust. 

Toitumisnõustaja sõnul on maiustusi hea süüa ka pärast treeningut, näiteks koos proteiinikokteiliga. Pärast treeningut tahavad rakud ennast taastada. Füüsiline aktiivsus põletab kehas säilitatud glükoosi, glükogeeni, ning seda on lihtne asendada kiiresti imenduva suhkruga. Parim on lisaks kommidele tarbida ka valku, mis aitab taastada ja ülesehitada lihaseid, mis treeningu käigus vatti said. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles