Tervisenõu: mis haigused tekivad vitamiinipuudusest?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
paprikas leidub palju C-vitamiini.
paprikas leidub palju C-vitamiini. Foto: Panther Media / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Mõnikord kardetakse, et ühekülgselt ja ebatervislikult toitudes võib tekkida vitamiinipuudus. Millised haigused võivad aga vitamiinipuudusega tekkida?

Vastab dr Merileid Saava kliinik.ee-s:

Avitaminoos ehk (täielik) vitamiinipuudus on pikaajalisest ja kestvast vitamiinivaegusest põhjustatud haigusseisund. Tüüpilisel kujul esineb avitaminoosi rahu ajal siiski harva. 

Olulisemad vitamiinipuudusest tingitud haigusseisundid:

Kseroftalmia võib tekkida vaegtoitumuse tagajärjel kujunenud A-vitamiin sügavast vaegusest või täielikust puudusest organismis. Iseloomulik on silma sarvkesta kuivaks muutumine koos edasise haavandumisega. On võimalik sarvkesta irdumine. A-avitaminoosi tüüpilisel kujul esineb küllaltki sageli arengumaades sügava vaegtoitumusega väikelastel.

Beribeeri on B1-vitamiini puudusest või omastamise häirest tulenev ainevahetushaigus, mille korral koguneb verre liigselt piimhapet ja püroviinamarihapet. Selle tagajärjel sugenevad põhiliselt närvi- ja lihasetalitluse häired ning südamevaevused. Arenenud maades esineb beribeerit harva, kuid see võib kujuneda ühenduses kroonilise alkoholismiga.

Pellagra on PP-vitamiini ning mõnede B-vitamiinide puudusest ja/või samaaegsest valguvaegusest, aga ka toitainete omastamise häirest (pikaajaline alkoholism ja kroonilised soolehaigused) tingitud avitaminoos. Pellagra tüüpilisteks tunnusteks on villiline ja veritsev nahapõletik päikesele avatud kehapindadel koos hilisema pigmentatsiooniga.

Samuti keelepõletik, igemete valulikkus, kõhulahtisus, väsimus, närvivalud, depressioon, unetus, mälukaotus ja nõrgamõistuslikkus Arenenud maades on see haigus haruldane, kuid arengumaades esineb seda kroonilise valguvaeguse tõttu üsna tihti. 

Skorbuut on pikaajalisest C-vitamiini puudusest tekkinud haigus, mis algab väsimuse, isutuse, apaatia ja igemete veritsusega, lisanduvad liigeste valulikkus ning veresoonte haprus, mistõttu tekivad nahaalused verevalumid. Et askorbiinhape on vajalik raua imendumisel ja vereloomes, tekib selle puuduse korral kehvveresus. Kogu organismi kudede hapnikuga varustatus halveneb sedavõrd, et tekib hingeldus, südamekloppimine ja lõpuks südamepuudulikkus koos tursetega. Haigus võib lõppeda surmaga, kui askorbiinhapet juurde ei saa.

Rahhiit on imiku- ja varases lapseeas esinev D-vitamiini puudusest või vaegusest tingitud ainevahetushaigus. D-vitamiini vaeguse kõrval täheldatakse teisi rahhiidi tekke põhjusi harvem. Rahhiit võib avalduda imikul 2.–3. elukuust kuni 2. eluaastani, enneaegsel lapsel varem, juba esimese elukuu lõpul.

Rahhiit algab hiilivalt. Laps muutub virilaks, pahuraks, tema uni on häiritud ja rahutu. Kui laps magab või imeb, hakkab ta pea higistama, laps hõõrub kukalt vastu madratsit, mistõttu hõõrumiskohalt kaovad juuksed.

Haigust diagnoositakse kliinilise pildi alusel. Vereanalüüs annab ülevaate kaltsiumi- ja fosforiainevahetusest. Kaugele arenenud vormide korral võib luudes näha haigusele iseloomulikke muutusi. Ravi eesmärk on leevendada haigusnähte ning kõrvaldada haiguse põhjus. Selleks kasutatakse D-vitamiini ravidoosis ning antakse lapsele lisakaltsiumi.

Haigusseisundite kohta saad rohkem infot kliinik.ee-st.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Tervisenõu: keda kimbutab psoriaas?

Tervisenõu: mida teha, kui piinab sõiduiiveldus?

Tervisenõu: millal tekib alkoholihallutsinoos?

Tervisenõu: millistest toitudest saab D-vitamiini?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles