Nutikas viis, kuidas Jaapani firma soodustas suitsetamise mahajätmist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani ärimehed suitsuruumis 2014. aastal, viimastel aastatel on suitsetamine elanikkonnas vähenenud.
Jaapani ärimehed suitsuruumis 2014. aastal, viimastel aastatel on suitsetamine elanikkonnas vähenenud. Illustratsioon: AFP/YOSHIKAZU TSUNO/SCANPIX

Jaapanis märkasid turundusfirma töötajad, et nende suitsetavad kolleegid teevad töölt palju pause ning tundes ebaõiglust, rääkisid probleemist juhile. Keelustamise asemel leidis tegevjuht positiivse lahenduse. 

Suve jooksul märkasid Jaapani turundusfirma töötajad, et kõik kolleegid ei töötanud sama kaua. Umbes üks kolmandik firma Piala töötajaid olid suitsetajad ja lahkusid päeva jooksul mitu korda oma laua juurest suitsupausidele. Olenemata ajast, mil suitsetajad olid töölt eemal, lahkusid kõik õhtul siiski samal ajal, vahendab NY Times

Mittesuitsetajad kaebasid ülekohtust tegevdirektorile, kelle vastus tõmbas tähelepanu asjaolule, et Jaapanis on tubakas populaarne ning töötajad võtavad vähe vabu päevi. Piala töötajaid, kes ei suitsetanud, tasustati kuue puhkusepäevaga aastas lisaks tavalisele puhkuseajale.

Siiani on sellist stiimulit edu saatnud, sest peale septembris teatatud pakkumist on neli töötajat suitsetamise lõpetanud. Peale seda on ka teised Jaapani firmad otsinud võimalusi, et oma töötajate tervislikke valikuid julgustada. Samuti on Jaapani valitsus rahvusvahelise surve all vähendada avalikes kohtades suitsetamist 2020. aasta Tokio olümpiamängude ajaks.

Umbes 20 protsenti jaapanlastest suitsetab. Kuigi viimaste kümnendite jooksul on suitsetamine kõvasti vähenenud, siis on see Jaapanis endiselt kultuuri ja töökeskkonna osa. Samuti on Jaapanis levinud eraldi suitsuruumid, et töötajad ei peaks välja minema. 

Kuid Tokio kõrghoones asuvad firmas Piala suitsetas 35 töötajatest ning suitsupausid hakkasid tööd segama. Firma kontoriruumid on 29. korrusel, kuid suitsetamise ala on hoone keldris, mis tähendab, et suitsetamiseks kulub töötajal korraga umbes 15 minutit.

Mõned Jaapani firmad võtavad tubaka kasutamises kasutusele karmimaid meetmeid. Näiteks kehtestas üks Jaapani firma hiljuti firma territooriumil suitsetamise keelu, samuti muudeti suitsuruumid puhkeruumideks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles