Miks ei hüvita haigekassa nende laste ravitoitu, kes haiguse tõttu ise süüa ei saa?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi söömas. Pilt on illustratiivne.
Beebi söömas. Pilt on illustratiivne. Foto: Panthermedia / Ilka Erika Szasz-Fabian/Scanpix

Nii nagu vähki põdeva Annabeli ravim ei kuulunud haigekassa hüvitatavate ravimite loetellu, ei saa samal põhjusel alati kompensatsiooni ka lapsed, kel kasvamiseks vaja spetsiaalset ravitoitu.

Tänavu on Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond pakkunud annetuste näol tuge mitmele lapsele, kellel on tulenevalt haigusest söömine ja kaalus juurde võtmine raskendatud. Seepärast on lastel vaja kasvamiseks ja arenguks spetsiaalset ravitoitesegu, mille hinda haigekassa igal puhul ei kompenseeri.

Lastefondi abi ravitoidu hankimiseks on teiste seas saanud aastane Kabuki geenisündroomiga Robert, kel on sünnist saati olnud probleeme toitumisega, aga ka seitsmene Kenno, kes ei suuda ise toitu närida. Paraku võib toidu hind ulatuda paarisaja euroni kuus.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves ütles Postimehele, et nende kogemuse põhjal on ravitoitu vajavaid lapsi väga palju, samas kui erandkorras kompensatsiooni haigekassalt on saanud pigem vähesed. Põhjus on selles, et ravitoidud ei kuulu haigekassa rahastatavate tervishoiuteenuste ja ravimite loetellu. Samuti hüvitatakse enamik eritoite kuni aastavanustele lastele, kuid laps võib seda igakuiselt vajada ka hilisemas vanuses.

Haigekassa tervise edenduse talituse juht Liis Hinsberg selgitas, et kui toitesegu on vajalik vaid kehakaalu tõstmiseks ehk mitte ravimiseks, siis seda erandkorras kahjuks ei kompenseerita.

«Teatud puhkudel katab ravikindlustus ka haigestunud inimese toitmise kulud – seda juhul, kui patsient viibib haiglaravil või vajab kodust toitmist näiteks tilgutiga,» lisas ta.

Haigekassa kompenseerib tavakorras järgmisi eritoitesegusid:

  • toitesegud inimestele, kellele spetsiifilise ainevahetushaiguse tõttu on tavatoit sobimatu või vajavad nad seda tavatoidule lisaks, sõltumata vanusest;
  • rinnapiimaasendajad ja -rikastajad ning eritoitesegud kuni seitsme kuu vanustele lastele, kes on madala sünnikaalu ja/või ebapiisava kaaluga;
  • eritoitesegud kuni ühe aasta vanustele lastele, kellel on allergilised ja toidu põhjustatud seedetraktipõletikud, nahapõletikud või toitainete väärimendumine;
  • eritoitesegu kuni ühe aasta vanustele lastele, kellele on paigaldatud stoom.

Haigekassa toetab Hinsbergi kinnitusel eritoitude kandmist sellesse loetellu, kui tavatoit ei ole võimalik alternatiiv. Veel kompenseeritakse erandkorras taotluse alusel eritoitesegusid, mis otseselt parandavad või leevendavad inimese haigusseisundit ning mille korral püreestatud tavatoit ei ole alternatiiv.

«Näiteks epileptikute puhul toit, mis vähendab epilepsiahoogusid. Või kui inimesel on haiguse tagajärjel lühem sool (osa soolest eemaldatud) ja ta ei saa toiteaineid muudmoodi omastada,» lisas ta.

Eveli Ilves lisas, et kuna ettepanekuid haigekassale millegi lisamiseks nimekirja saavad teha erialaseltsid ja ravimi maaletoojad, siis on fond nendega kohtunud ja arutanud, kuidas jõuda selleni, et haigekassa nimekirja saaks rohkem ravitoite.

«Fond üksinda ei saa vastavaid ettepanekuid teha, meie saame temaatikale tähelepanu tõmmata ja kogu protsessile kaasa aidata, toetudes meile laekunud taotlustele, perede lugudele ja kogemusele,» kirjeldas Ilves.

Ta tõdes, et töö käib selle nimel, kuid paraku on iga selline muudatus aeganõudev. Lastefond toetab neid lapsi aga edasi ning avaldab lootust, et ühel hetkel ei pea enam ravitoitu kompenseerima annetajate vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles