Kõhuvalu uskumatu põhjus – mehe sooltes peitus välgumihkel

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välgumihkel. Pilt on illustreeriv.
Välgumihkel. Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Pidevalt kõhuvalu käes kannatava mehe röntgenipildilt selgus, et tema soolestikku lekkis mürgiseid kemikaale tulemasinast, mille mees oli alla neelanud.

Kui enamasti läbivad kogemata alla neelatud väiksemad esemed edukalt seedesüsteemi, siis 49-aastase ameeriklase kõhtu jäi tulemasin siiski pidama, vahendab Independent. Meditsiiniajakirjas Case Reports in Emergency Medicine avaldatud aruandest allaneelatud võõrkehade kohta selgub, et mees pöördus haiglasse mullu augustis, kannatades kõhuvalu, iivelduse ja oksendamise käes.

Tema vere- ja uriiniproov ei näidanud midagi eriskummalist, samal ajal avastati röntgenipildilt võõrkeha, mis osutus välgumihkliks. See oli asendis, mis võimaldas vedelikul välja tilkuda ning seal leiduvad mürgised kemikaalid olid mehel põhjustanud maohaavandi.

«Välgumihklid kujutavad endast ainulaadset probleemi mitte vaid oma suuruse ja kuju, vaid ka koostisosade võimaliku lekkimise osas, mille tagajärjed võivad osutuda katastroofiliseks. Vedelikes sisalduvad kahjulikud ained, näiteks benseen, butaan, heksamiin ja propaan,» kirjutatakse aruandes.

Kuigi mürgine vedelik soodustas maohaavandi teket, oli oma osa ka kõhus leiduvatel hapetel, mille koosmõju nõrgendaski mao vooderdist ja tekitas haavandi. Meest ravinud dr Asim Shuja ütles juhtumi kommentaariks, et haavandi teke võõrkeha tõttu pole kuigi levinud, kuid suurem tõenäosus ja oht on tõepoolest siis, kui võõrkehast midagi mürgist lekib.

Tulemasin eemaldati mehe kõhust endoskoopia-nimelise protseduuri käigus. Ta taastus ja võttis ravimeid veel kaheksa nädalat, mille järel maohaavand ka paranes. Tulemasina alla neelamine on arstide sõnul väga harv nähtus ning ka selle juhtumi puhul pole teada, kuidas või miks see juhtus. Samas annab aruanne teavet, et sama mehe kehast on kummalisel kombel varem eemaldatud lusikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles