7 ebameeldivat haigust, millest annab märku munandite sügelus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Munandite sagedasel sügelusel võib olla mitmeid põhjuseid. Oluline on ära tunda, kas seda põhjustab mõni tõsisem haigus, mille korral tuleks pöörduda arsti poole.

Kuigi kerge sügeluse puhul võib haigused enamasti välistada, siis tegelikult leidub ka tõsisemaid diagnoose, vahendab meditsiiniuudiste portaal MedicalNewsToday. Järgnevalt mõned haigused, mis algavad sageli just kubemepiirkonna sagedase sügelusega.

Kubemepiirkonna seeninfektsioon. See on üks levinumaid sügeluse põhjustajaid. Seenhaigus esineb keha kitsamates ja niiskemates piirkondades ning tekib sageli ka jalgadel. Sügelusega kaasneb sageli ka punane lööve või naha kuivus, ent sümptomid sõltuvad ka seenhaiguse tüübist.

Intertriigo. See on organismi põletikuline reaktsioon bakteriaalsele või seennakkusele. Tulemuseks on samuti sügelus ja laialdased läikivad punetavad kolded. Intertriigo tekib pigem nahavoltide juures niiskes keskkonnas, mis on andnud bakteritele ideaalse kasvuala.

Nahaärritus. Enamasti tekib see lihtsalt pikka aega kestva hõõrdumise tagajärjel, näiteks joostes või rattaga sõites, mil riie on tihedalt vastu kubemepiirkonda. Ka ärritusest võib samas edasi areneda põletik, mistõttu peaks ärritunud nahale leevendust ning jahutust pakkuma.

Kontaktdermatiit. Tegu on põletikulise, allergilise reaktsiooniga nahale sattunud uue aine pärast. Näiteks võib see olla uus dušigeel, aga ka nahka ärritav pesuaine või kangas. Kontaktdermatiidi puhul tekib sügelev punetav lööve, millest võib immitseda valget või kollakat vedelikku. Tõenäoliselt kandub siis lööve ka teistesse kehapiirkondadesse.

Kubemetäid. Nende pisikesed hammustused tekitavadki sügelust. Mõned inimesed võivad märgata täisid kubemekarva juurte juures, mõnel puhul on näha ka munandite peal liikuvad imeväiksed hallikat värvi täid. Enamasti levivad kubemetäid seksuaalsel teel.

Genitaaltüükad. Need väiksed tüükad pole enamasti valulikud, kuid põhjustavad sügelust ja on ebameeldivad. Tüükaid põhjustab papilloomviirus ning neid saab küll eemaldada, kuid tulevikus võivad need uuesti tekkida.

Herpes. See saab alguse punetavast lööbest ja tipneb põletavalt valulike villidega.

Kuidas haigusi ennetada?

Bakteriaalsete ja seennakkuste vältimiseks tuleb kubemepiirkonda hoida puhta ja kuivana. Pigem tuleks kanda riideid, mis poleks nii tihedalt vastu nahka. Hõõrdumise vältimiseks võivad aidata niisutavad kreemid. Ka oleks hea teada, kas su partneril esineb sugulisel teel levivaid haigusi ning vahekorrad oleks siiski turvalised.

Millal pöörduda arsti poole?

Sügelus ei pruugi esmapilgul tunduda ohtlik, kuid kui see muutub sagedaseks ja intensiivseks, tuleks pöörduda arstlikku kontrolli. Kui ka midagi hullu pole, siis vähemalt saab arst haigused välistada. Mõnd haigust avastades on aga hea, kui jõuad arsti juurde pigem varem ja ta saab määrata õige ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles