Põhjanaabrid peavad gripi vastu lisakaitset otsima erakliinikutest

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on gripivaktsiin tasuline. Vaktsiine on kahte sorti, ühe hind jääb viie euro ja teise oma kümne euro kanti.
Eestis on gripivaktsiin tasuline. Vaktsiine on kahte sorti, ühe hind jääb viie euro ja teise oma kümne euro kanti. Foto: Denis Charlet /AFP / Scanpix

Soome erakliinikutel on tänavu avaliku sektori tervishoiuasutuste ees eelis, sest viimastes pakutakse kolme gripitüve eest kaitsvat vaktsiini, erakliinikutes aga lisakaitsega neljavalentset vaktsiini.

Soomes saab tänavu end vaktsineerida samade gripivaktsiinidega nagu Eestiski. Erinevus on selles, et kui Eestis on nelja gripitüve eest kaitsev vaktsiin saadaval enamikus haiglates ja perearstikeskustes, siis soomlased saavad sama vaktsiini ainuüksi erakliinikutest.

Yle kirjutab, et kui Soome suuremates haiglates ja perearstikeskustes pakutakse inimestele kolme gripitüve eest kaitsvat vaktsiini, siis erakliinikud saavad pakkuda ka lisakaitsega, nelja gripitüve eest kaitsvat vaktsiini. See tähendab, et kolmevalentne vaktsiin annab kaitse gripi kahe A-tüve ja ühe B-tüve vastu, neljavalentses vaktsiinis on lisaks nendele kaitse veel ühe B-tüve vastu.

Soome tervishoiuinstituudi vaktsiiniprogrammi juht Hanna Nohynek tõdes, et riigis tehti gripivaktsiini hankeotsus ära enne, kui neljavalentse vaktsiini müüki oli võimalik kinnitada. Seepärast saabki nelja gripitüve eest kaitsvat vaktsiini sel gripihooajal otsida vaid erakliinikutest. «Osaliselt on tõene fakt, et erakliinikud suudavad täna pakkuda paremat vaktsiini ning selles valdkonnas on meil veel palju teha,» ütles ta.

Sel gripihooajal jõudsid Soomes esimesed vaktsiinipartiid vastavalt suurema tarbijaskonna vajadusele Helsingi ja Uusimaa piirkonna haiglatesse. Seejärel jõudis vaktsiin Kuopio ja Oulu ülikooli haiglatesse ning viimaks jaotati väiksemate haiglate vahel. Tänavu telliti Soome senisest rohkem vaktsiine, kokku 1,7 miljonit annust.

«Igal aastal tundub, et ühel hetkel saab vaktsiin otsa, ent samas on ka alati doose, mis jäävad manustamata,» ütles Nohynek. Mullu lõppeski Soomes vaktsiin otsa novembris, ent üsna kiirelt saadi abiks uus partii.

Loe ka teisi lugusid gripivaktsiini saadavusest ja vaktsineerimisest Eestis:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles