Dr Karmen Joller: suitsetajasse suhtume vahel mõistvamaltki kui veganisse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Karmen Joller.
Perearst Karmen Joller. Foto: Tiina Kõrtsin/Õhtuleht

Paljud veganid kurdavad, et arstide arvates on nende terviseprobleemid tingitud veganlusest – teinekord näib, et suhtumine suitsetajatesse on paremgi kui veganitesse, ütles Kivimäe perearstikeskuse perearst Karmen Joller intervjuus Med24-le.

Mida näete veganluse plusside ja miinustena?

Üks suur pluss on see, et on olla keeruline vegan ja ülekaaluline üheaegselt. Vegandieedi järgimisel langeb kehakaal, vererõhk, veresuhkru tase jne. Vegandieet on üks võimalus saada metaboolne sündroom kontrolli alla.

Kõige suurem miinus on see, et vegan ei saa hakkama toidulisanditeta (B12-vitamiin, meie kliimas ka D-vitamiin ja teatud juhtudel raud). Samuti tuleb süüa taimseid tooteid või taimi, mida kasvatatakse kaugetes maades. See võib teha vegandieedi päris kalliks, samuti võivad probleemiks olla säilitusained. Samas – ega kvaliteetne liha ka odav ole.

Kas teie hinnangul saab vegandieeti soovitada lastele?

Kui tegemist on targa ja teadliku veganperega, kes soovib oma lapsi samas vaimus kasvatada, ei hakka ma neid ümber veenma. On oluline, et laps saaks toidust kätte kõik vajaliku ning võtaks juurde ka toidulisandeid – B12-vitamiin, D-vitamiin ja vajadusel raud. Me jälgime ju laste toitumist ka segatoitlaste peredes ja ka nende perede lapsed peavad sageli samasid toidulisandeid juurde võtma.

Kuidas peaks perearst teie arvates veganperega tööd tegema, teda nõustama?

Suhe patsiendiga peab olema usalduslik, olenemata sellest, kas ta on vegan, alkohoolik või näiteks psüühikahäirega inimene. Kui arst suhtub patsienti üleoleku või põlgusega, ei ole võimalik patsienti aidata ega tervislike valikuteni suunata. Paljud veganid on kurtnud, et arstid käituvad nende suhtes eelarvamuslikult ja leiavad, et kõik nende terviseprobleemid on tingitud veganlusest. Teinekord näib, et suitsetajatesse suhtume mõistvamaltki kui veganitesse.

Veganperega tuleb käituda täpselt samuti kui igasuguse teise perega. Kui arst veganlusega eriti kursis ei ole, siis on teadlik veganpere see, kes võib hoopis arsti õpetada.

Loe pikemalt Med24 portaalist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles