Õõvastav lugu: endine solaariumifänn jagab hoiatuseks pilte oma kokkulapitud näost

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium. Pilt on illustratiivne.
Solaarium. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Sagedane solaariumikülastus pole kellelegi soovitatav ning kui sel puhul muutusi nahal ignoreerida, võib see lõppeda väga drastiliste tagajärgedega.

1995. aastal tekkis Elaine Sheafi põsele hernesuurune sünnimärk, mille kohta arstid ütlesid, et pole vaja muretseda, kirjutab Independent. Järgmisel korral pööras ta sünnimärgile rohkem tähelepanu alles 2013. aastal, kui sõbranna väitis, et sünnimärk on nende viimasest kohtumisest saati hulga suuremaks läinud. Sheaf külastas nahaarsti, kes kinnitas, et tegu on melanoomiga.

Elaine Sheaf
Elaine Sheaf Foto: Mercury Press/Caters News Agency

Täna on naine 62-aastane ning ütleb enda kohta, et on endine solaariumisõltlane. Ta on pidanud läbima 15 rasket protseduuri, et eemaldada näost kasvajad ja et nägu saaks uuesti «kokku lapitud». Arstid olid sunnitud naise näost välja lõikama aina suuremaid tükke, et takistada pahaloomulise kasvaja levikut. Nüüdseks on naise nägu juba kõvasti rappida saanud ning armid on tema arvates liiga hirmsad, et ta tahaks tööle ja välja inimeste sekka minna.

Naine usub nimelt, et kasvaja tekkes on suurim süüdlane just solaarium, kus ta noorena võib-olla liiga sageli käis. Kuigi ta on juba läbinud raskeid operatsioone, on arstide sõnul vähk levinud ka tema kopsudesse. Elaine ja tema abikaasa Jeff (64) loodavad, et naise piltide avalikustamine paneb teisigi noori mõtlema, kas tasub ikka solaariumis end praadimas käia.

Elaine Sheaf
Elaine Sheaf Foto: Mercury Press/Caters News Agency

«Olen alati olnud kahvatu nahaga ning toona oligi mu eesmärk solaariumis natuke punaseks minna – naersime veel sõbrannaga, et oleme punaseks põlenud nagu maasikad, mis oli nii rumal,» tunnistas naine. Abikaasa Jeff lisas, et inimesed ei kipu teadvustama solaariumikasutamise ega ka liigse päevitamise ohtu, kuigi nahavähi juhtumeid esineb aina enam.

«Inimesed, ma palun teid – ärge minge solaariumisse, vaid pigem päikesereisile ja sealgi kasutage hoolikalt abinõusid naha kaitsmiseks,» rõhutab Elaine Sheaf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles