Kuidas köhale, nohule ja kurguvalule kiirelt pidurit tõmmata? (1)

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash, Alisa Anton

Vesine või kinnine nina, valusalt kriipiv kurk, kuiv köha ja peavalu – ülemiste hingamisteede haigused on vaieldamatult talvehooaja kõige tülikamad kaaslased. Kuidas neist aga võimalikult kiiresti jagu saada? Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge.

See, miks me vahel külmetume ja vahel suudame sellest hoiduda, sõltub eelkõige immuunsüsteemi tugevusest, kuid ka haigused tabavad inimesi sagedamini siis kui nad on stressis ja üleväsinud.

Vaatamata levinud arusaamale on ülemiste hingamisteede haiguste tekitajaks viirused, mitte külmetamine. Peamised sümptomid on nina limaskestade turse ja suurenenud limane eritis ninast (allergilise nohu korral vesine eritis ja sagedane aevastamine), kurgu valulikkus, köhaärritus, köhimisel valulikkus hingetoru piirkonnas, palavik ja nõrkus.

Juba esimeste sümptomite ilmnemisel on kõige olulisem mõista, et organismile on vaja anda taastumiseks aega ja puhkust. Tööle minemine ja kolleegidega kokkupuutumine pole sellises olekus soovitatav ega ka vastutustundlik, sest nii võivad haigused levima hakata ning püstijalu põdemine pikendab oluliselt ka haiguse kulgu.

Kui haigeks on jäänud laps, ei tohi teda kindlasti lasteaeda või kooli saata. Igal juhul on kindlam olla paar päeva haige lapsega kodus kui et ta kollektiivi saata ja seejärel veelgi haigema lapsega nädalaid kodus – või veel hullem – haiglas viibida.

Ülemiste hingamisteede viirustele üldiselt kiiret ravi ei leidu, leevendada saab üksnes sümptomeid ja parandada enesetunnet. Kõige kiirem samm parema enesetunde suunas on juua rohkelt sooja jooki, pannes sinna sisse mett ja C-vitamiini, selleks sobivad kasvõi sügavkülmast pärit mustsõstrad või astelpajumarjad, ka ingver võib turgutavalt mõjuda. Pärast joogi joomist võib ka sinna sisse pandud marjad või ingveri ära süüa. Siis on kindel, et ükski kasulik komponent ei lähe kaduma.

Nohu

Äge nohu möödub enamasti suuremate tüsistusteta ja vajab sümptomeid leevendavat lähenemist. Siiski ei tohi nohusse hoolimatult suhtuda, kuna see võib viia sinusiidi, otiidi või bronhiidi tekkele. Need seisundid vajavad kindlasti perearsti poole pöördumist.

Tilkuva või kinnise nina leevendamiseks on apteegis väga lai abivahendite valik. Näiteks meresoolalahus aitab limaskestad puhastada liigsest sekreedist, mis häirib nina normaalset talitlust ja kergendab seega ka nina kaudu hingamist. Kui nina on kinni ja limaskest turses, tuleb eelistada hüpertoonilist merevee lahust. Ägedama nohu korral on vajalik ka spetsiaalsete preparaatidega sekreedi vedeldamine ja nina limaskesta turse vähendamine.

Vajaduse korral ravimeid kombineeritakse. Nn ninaavajaid, mis ahendavad nina limaskesta veresooni ja seeläbi vähendavad turset, võib kasutada vaid nädala jooksul, sest pikaajaline tarvitamine tekitab omakorda limaskesta turset ja ravimist tingitud nohu.

Väikelaste jaoks, kes veel nuusata ei oska, võiks kodus olla Rhinomeri ninaaspiraator, millega on ninast hea sekreeti eemaldada. Oluline on ka see, et lapsed õpiksid õigesti nuuskama, õige on nuusata üks ninapool korraga. Samuti on hea õhtul enne magamaminekut määrida rindkerele näiteks eeterlike õlidega palsamit või kasutada aroomiplaastrit, mille aurud kergendavad hingamist.

Kurguvalu

Kurguvalu võib olla tingitud küll neelupõletikust või kurgumandlitest, ent 90 protsenti kurgupõletikest on siiski viiruslikud. Kiirelt mõjuvad erinevad imemiskommid, kurgutabletid ja soe jook. Kindlasti ei tohiks jook olla kuum, sest see võib niigi õrna ja põletikulist limaskesta kõrvetada ja kurgule hoopis karuteene teha.

Hästi mõjuvad kipitavale kurgule ka taruvaiku sisaldavad tooted, mis oma tuntud headuses aitavad samuti kraapimistunnet vähendada. Rahvameditsiin hindab taruvaiku just tema mitmekülgsete ja heade omaduste poolest – taruvaik võib piirata haigustekitajate arengut, soodustada haavade parandamist ning leevendada isegi valulikkust.

Abi võib olla ka soolase või leige veega kurgu kuristamisest, hästi sobivad selleks ka erinevad teed, näiteks pärnaõie või kummelitee või erinevad mesilassaadused. Hea oleks kurguvalu ajaks loobuda ka suitsetamisest ja rääkimisest.

Kel eelnevatest soovitustest abi pole, võiks kindlasti proovida ka kurku pihustatavaid spreisid, siirupeid ja kurgutilkasid. Need aitavad leevendada limaskesta ärritust, vähendavad ebamugavustunnet ja valu, karedat ning kriipivat tunnet kurgus ja kergendavad ka toidu neelamist.

Proovida tasub ka hambaarstidelt kuuldud head nippi kuristada kurku suuveega, mis sisaldab kloorheksidiini – laiatoimelist antiseptikut. Kuna aga kloorheksidiin mõjub suu limaskesti kuivatavalt, ei tohi kuristada tihedamini kui mõned korrad päevas paari päeva jooksul.

Erinevate kurgutablettide, spreide, tilkade kasutamisel tasub teada, et pärast manustamist ei ole soovitatav kuni 30 minuti jooksul ei süüa ega juua. Vastasel korral loputatakse kõik head toimeained alla ja nad ei saa avaldada toimet seal, kus vaja.

Köha

Nii köha, nohu kui ka kurguvalu korral on oluline tarbida palju vedelikku. Köha peaks aga kindlasti ravima, sest kui kurk on kaetud sitke sekreedi ja rögaga, on tegu põletikulise protsessiga, mida tuleb leevendada ravimitega.

Köha on organismi normaalne reaktsioon hingamisteedesse sattunud ärritajatele ja seda ei tule asjatult summutada. Lühikeste, tugevate õhutõugetega puhastab köha hingamisteed neisse sattunud võõrkehadest, rögast ning muudest ärritajatest ja kahjustavatest ainetest.

Köha on kahte liiki: sekreediga köha ja kinnine köha. Sekreediga köha korral on hingamisteedes, bronhides röga, mis peab köhimisel väljuma Kuiva köhaga lima ei ole.

Kinnise köhaga tasub kasutada abistavaid vahendeid röga lahtistamiseks, väikelastele, kes ei oska röga välja köhida, sobib rinnale määrimiseks hanerasvasalv. Tugevamad rögalahtistajad sisaldavad toimeainena ambroksooli, atsetüültsüsteiini ja bromheksiini.

Kuiva ärritava köha korral, kui sekreeti või röga ei ole, saab kasutada spetsiaalset siirupit, mis vaigistab köha refleksi. Kindlasti ei tohi seda ravimit kasutada sekreediga rögase köha korral.

Samuti leevendab enesetunnet kindlasti inhalaatori kasutamine, mis aitab niisutada limaskesti ning veeldada sekreeti. Eeterlike õlide kasutamisega peaks olema ettevaatlik, sest need võivad limaskesti ärritada, eriti allergikutel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles