7 tervisehäda, millest annavad märku muutused keelel

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Yurok Aleksandrovich

Suurem osa keelel esinevaid anomaaliaid on seotud küll kehva suuhügieeniga, ent keha võib selle kaudu märku anda ka hoopis vitamiinipuudusest.

Erepunane keel. Keele värvi muutumise roosast punaseks võib põhjustada vitamiinipuudus, enamasti on see seotud raua või B12-vitamiini nappusega kehas, kirjutab Reader's Digest. Nende defitsiidi puhul hakkavad ka keelenäsad vormi kaotama ja selle tulemusel võib keel muutuda siledamaks. Nii võib keel hakata valutama näiteks kuuma vedeliku või vürtsika toiduga kokkupuutel. Eriti peaksid selle sümptomi osas tähelepanelikud olema veganid, kellel kipub olema raske neid vitamiine omastada.

Pruunikas või must katt ja karvakesed keelel. Ennekõike viitab see puudulikule suuhügieenile ja näeb kole välja, kuid ei kujuta endast suuremat ohtu. Sagedamini tekib «must karvane keel» suitsetajatel või kohvijoojatel ning pahest loobumine võib sellele tervisehädale juba leevenduse tuua. Täpsemat nõu tasub aga küsida juba arstilt.

Valge katt keelel. Kodujuustu meenutav katt võib viidata pärmseene infektsioonile, mis tekib Candida-nimelise seene ületootmisest. Seda seisundit on seostatud ka antibiootikumite tarvitamisega, mis tapab suus loomulikke baktereid ja võibki soodustada pärmseente kasvu. Rohkem esineb seda lastel, autoimmuunhaigusega inimestel, eakatel, keemiaravi patsientidel ning diabeetikutel, kelle haigus pole hästi kontrolli all.

Kortsukesed ja lõhed keelel. Õnneks või kahjuks on nende tekke kõige tõenäolisem põhjus lihtsalt vananemine. Seega enamasti on pisikesed lõhed keelel kahjutud, ent kui need tekitavad valu, põletustunnet ja halba lõhna, on põhjus pigem kehvas suuhügieenis ning see võib viia juba hambahaigusteni. Mõnel juhul võib ka proteeside kandmine tekitada keeles väikseid süvendeid, mida peaks ennetama samuti korraliku suuhügieeniga.

Väiksed valged laigud keelel. See viitab limaskesta haigusele nimega leukoplaakia. Seda võib rohkem ette tulla suitsetajatel, aga selle võivad vallandada ka muud tegurid, näiteks viltukasvanud hamba hõõrdumine vastu suu limaskesta, ebasobivad proteesid jm.

Püsivad ja valusad punased punnid keelel. Kui need paari nädalaga ei kao, võib tegu olla keelevähiga. Kiputakse arvama, et see on vanurite haigus, ent võib vabalt esineda ka noortel. Keelevähki seostatakse suitsetamisega, aga selle võib põhjustada ka papilloomviirus. Seega tuleks püsivat keelekahjustust kiiremas korras kontrollima minna.

Valulikud villid keelel. Paraku kipub «külmaville» keelel ja suu piirkonnas tekitama stress. Need on kõige valusamad esimesed viis päeva, seejärel hakkavad leevenema ja kaovad hiljemalt kahe nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles