Terviseamet kinnitab: suvaline inimene ilusüste teha ei tohi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesoteraapia.
Mesoteraapia. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lähtuvalt eilsest «Pealtnägijast», kus paljastati ebaseaduslikult iluprotseduuride osutajad, paneb terviseamet täna veel kord südamele, et ilusüste võivad teha vaid tervishoiutöötajad.

Tervishoiutöötaja peab olema registreeritud tervishoiutöötajate riiklikus registris ning teenust osutaval ettevõttel peab olema terviseameti väljastatud tervishoiuteenuste osutamise tegevusluba eriarstiabi osutamiseks. Õde või ämmaemand võivad protseduure teha ainult tegevusloaga arsti otsuse alusel.

Need piirangud on olulised, sest säärased protseduurid eeldavad teenuse osutajalt põhjalikke meditsiinilisi teadmisi naha ehitusest, näo ja kaela anatoomiast ning inimese füsioloogiast.

Enne protseduuri tegemist peab teenuseosutaja koguma patsiendi anamneesi, hindama objektiivselt tema terviseseisundit, tundma protseduuri vastunäidustusi ning olema valmis võimalike komplikatsioonide korral adekvaatselt reageerima. Samuti peab protseduuride tegija andma patsiendile infot protseduuri käigust, võimalikest kõrvaltoimetest ja tüsistustest.

Esteetilise mittekirurgilise protseduuri standardi (EVS-EN 16844:2017) kohaselt kuuluvad invasiivsete protseduuride hulka botuliinitoksiini injektsioonid, täitesüstid, mesoteraapia, mikronõelumine, keemiline naha koorimine (piiling, sügav ja keskmine) jm. Loetelu võib teenuste lisandumisel täiendada. Lisainfot võib küsida terviseametist.

Inimesel, kes ei ole kantud tervishoiutöötajate riiklikusse registrisse, ei ole lubatud osutada tervishoiuteenuseid, sealhulgas esteetilisi mittekirurgilisi meditsiinilisi protseduure. Info tervishoiutöötaja riiklikusse registrisse kandmise ja tegevusloa taotlemise kohta leiab terviseameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles