Kui kaua püsivad seemnerakud elujõulistena?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnerakud.
Seemnerakud. Foto: Panthermedia / Michael Osterrieder

Seemnerakud eriti õhu käes olekut ei kannata - nende eluiga sõltub keskkonnast, millest nad vabanevad ning sellest, kui kiirelt kuivab ära neid ümbritsev seemnevedelik.

Pärast ejakulatsiooni võivad spermid elada naise kehas umbes viis päeva, sest naise organismis on olemas kõik neile eluks vajalikud toitained, vahendab MedicalNewsToday. Et toimuks viljastumine, peavad aga seemnerakud tungima läbi emakakaela munajuhani ja kohtuma munarakuga. Spermatosoidi jaoks on see tohutult pikk teekond ning paraku jäävad selles vähesed ellu.

Paljud paarid ei kasuta rasestumisvastast vahendit, vaid katkestavad vahekorra enne mehe seemnepurset. Kui seemnepurskega ei vabane sperma naise sisse, vaid mujale, peetaksegi seda edukaks raseduse ennetamise meetodiks. Nii mõnigi veebileht väidab, et ennetamise tõenäosus on lausa 95-100 protsenti. Paraku ei suuda suur osa paare meetodit korrektselt kasutada ja nii väheneb selle efektiivsus juba ligi 70 protsendini.

Tegelikult ei saa meetodit pidada isegi sedavõrd usaldusväärseks. Nimelt enne ejakulatsiooni vabaneb juba väike kogus spermat, mida võib nimetada ka eel-spermaks. Vaieldud on aga selle üle, kas juba see kogus sisaldab tingimata seemnerakke. Seniks, kuni teadlased selle välja selgitavad, tasub aga «väljatõmbamise» meetodit vältida.

Kuulujutud levivad ka selle kohta, kas (mulli)vannis vahekorras olles saab viljastuda. Ka siin tuleb selgeks teha, et seemnerakud ei suuda ellu jääda kuumas vees ja näiteks vannivahus leiduvate kemikaalidega kokku puutudes. Kui vannivesi pole väga kuum, võivad spermatosoidid samas elus püsida paar minutit. Siiski on väga ebatõenäoline, et vannis seksides toimuks viljastumine. Kui spermatosoidid aga külmutada ning säilitada neid ühtlasel temperatuuril, jääb nende kvaliteet samaks.

Mis mõjutab sperma kvaliteeti?

Oma osa on nii elustiilil, keskkonnal kui ka haigustel, näiteks:

  • Meelemürkide tarvitamine
  • Stress
  • Kehakaal
  • Raske füüsiline või stressirikas töö
  • Kokkupuude raskemetallide, kemikaalide või radiatsiooniga
  • Munandivähk
  • Hormonaalne tasakaal
  • Suguhaigused

Sperma kvaliteeti aitab parandada tervisliku elustiili säilitamine, mis hõlmab endas mitmekesist toitumist ja piisavat liikumist. Abi on ka meelemürkidest loobumisest ning nende asemel tasuks mõelda hoopis vitamiinidele. Pigem võiks vältida ka väga kitsast pesu ja riideid, arvuti sülle asetamist ning kuumaveevanne, mis kõik võivad munandite tervist ja sperma kvaliteeti veidi halvendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles