10 kodust vahendit tülika kõõmaga võitlemiseks

PM Tervis
Copy
Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Kõõm võib olla kuiva ja stressis peanaha tagajärg, aga selle võivad põhjustada ka nahahaigused ja seennakkused. Üks on aga kindel – sellest lahti saada on hirmus tülikas.

Poes müüdavatest kõõmavastastest šampoonidest soovitatakse osta neid, mille koostises on baktereid tappev tsinkpüritioon, seleensulfiid ning kõõmahelbeid lahti kangutav salitsüülhape, kirjutab Reader's Digest. Kui soovid aga kõõmast vabaneda koduste või looduslike vahenditega, siis siin on selleks kümme vahendit.

Teepuuõli. See vähendab kõõma levimist ning mõjub desinfitseerivalt. Mõni tilk teepuuõli võib lisada ka oma lemmikšampooni sisse.

Söögisooda. Tee juuksed märjaks ning hõõru peanahale söögisoodat, mis vähendab liigset seente levikut. Loputa juuksed puhtaks, ära šampooni kasuta. Esiti võib peanahk veidi kuiv olla, kuid mõne nädala möödudes pärast soodaga pesemist hakkab nahk tootma loomulikku rasu, mis teeb juuksed pehmeks ja kõõmast vabaks.

Õunasiidriäädikas. Selle happelisus reguleerib peanaha pH-d ning takistab seenhaiguste levikut. Sega veerand tassi õunasiidriäädikat sama hulga veega, pritsi seda peanahale, keera juuksed käterätiku sisse ning hoia 15 minutit. Seejärel pese juukseid õrnatoimelise šampooniga. Seda kuuri võib teha kaks korda nädalas.

Suuvesi. Pese juukseid šampooniga ning kasuta seejärel «palsamina» alkoholi baasil suuvett. Suuvee seenevastane toime takistab kõõma levikut.

Kookosõli. Enne pea pesemist määri peanahale 3–5 lusikatäit kookosõli ja lase sel toimida kuni tund aega. Seejärel pese juuksed šampooniga puhtaks. Poelettidelt võib otsida ka šampooni, mis juba sisaldab kookosõli.

Sidrun. Masseeri peanahale kaks supilusikatäit sidrunimahla, lase mõned minutid toimida ning loputa juukseid veega. Seejärel pigista ühe sidruni mahl tassitäie vee hulka ja loputa juukseid sellega. Ka sidruni happelisus aitab naha pH korda saada ning kõõma eemal hoida.

Sool. Soola teralisus töötab hästi selleks, et kõõmahelbed peanaha küljest õrnalt lahti hõõruda. Seega raputa peanahale soola, hõõru seda õrnalt ning seejärel pese juuksed ära, samal ajal peanahka tugevalt masseerides.

Aaloe. Kui pea kõõma tõttu tihti sügeleb, siis aitab selle vastu aaloemahl. Niisamuti on sellest abi peanaha jahutamisel.

Küüslauk. Sellel on jällegi suurepärane mikroobivastane toime, mis aitab kõõma minema peletada. Purusta küüslauk, sega see intensiivse lõhna leevendamiseks meega ja hõõru peanahale. Pärast seda pese juukseid šampooniga.

Oliiviõli. Niisutavat oliiviõli võib peas hoida terve öö. Selleks masseeri kümme tilka õli peanahale, pane pähe dušimüts ja jäta õli ööseks toimima. Hommikul pese juukseid šampooniga. Ka siin võib poest otsida juba sellist šampooni, kus oliiviõli on sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles