Põhjused, miks eritub köhimisel verd

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloosile võib viidata nädalaid kestev köha.
Tuberkuloosile võib viidata nädalaid kestev köha. Foto: Panthermedia / Leung Cho Pan

Köhimisel erituv veri on sümptom, mida ei tohi kindlasti jätta tähelepanuta, sest enamasti viitab see raskele haigusele.

Pulmonoloog dr Alan Altraja räägib Terviseuudistes, et inimesed ehmuvad väga, kui näevad köhides verd. Veriköha põhjustavaid haiguseid pole aga vähe, näiteks on põhjuseks alumiste hingamisteede infektsioonid.

Kopsuarst dr Helle Leesik selgitab Kliinik.ee portaalis, et veriköha ehk hemoptüüs on tingitud veresoonte rebenemisest bronhides või kopsudes, mis omakorda viitab mingile haigusele. Tänapäeval on veriköha põhjusteks sageduse järjekorras kopsuvähk, tuberkuloos, bronhektaasiad, kopsuinfarkt, bronhiit, kopsupõletik.

Vahel lisandub veri rögale neelust või haigetest igemetest. Hingamisteedest ja kopsudest tulev veri on dr Leesiku sõnul hele ning eritub köhimisel. Maost pärinev veri on tume ja see väljutatakse oksendamisel.

Dr Altraja nimetab veriköha põhjustajana näiteks S. pneumoniae-tekkese pneumoonia (röga on pruun), S. aureus-tekkese pneumoonia (kopsus lagunemiskolded, rögas mäda), kopsuabstsessi (veri koos rohke mädaga), bronhektaasiatõve (erkpunane veri bronhiaalarteritest); tuberkuloosi lagunemisfaasis (verejooks võib olla massiivne), kesksagara sündroomi ning seeninfektsioonid. 

Veriköha võivad dr Altraja väitel põhjustada ka kasvajad nagu primaarne bronhogeenne vähk (esineb ka köha ja kerge rindkerevalu), samas metastaaside korral on köha harva. Veriköha tekitavad ka healoomulised kasvajad (adenoomid, kartsinoid). Kuna intensiivne köhimine on hingamisteede limaskestale üsna traumaatiline, siis võib esineda ka juhtumeid, mil vere köhimine on tingitud lihtsalt tugevast köhimisest. Mõjuteguriteks võivad olla ka rindkeretraumad või võõrkehad hingamisteedes.

Üks on aga kindel – köhimisel erituv veri pole naljaasi ning inimene peaks viivitamatult pöörduma arsti poole. Kui veriköha tekkepõhjus on juba teada, soovitab dr Leesik vältida pingutust ning mitte tarbida kuumi jooke. Kodustest ravivõtetest tuleks arvesse kümneprotsendilise keedusoolalahuse sissevõtmine supilusikatäie haaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles