Haigestumus kollatõppe kasvas hüppeliselt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimesoolepõletik tekitab ränga kõhuvalu.
Pimesoolepõletik tekitab ränga kõhuvalu. Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Hiljuti tuvastati Rapla tervisekeskuses kolmel inimesel kollatõbi ehk A-hepatiit, kirjutab Raplamaa Sõnumid. Haigestunud on ühe pere liikmed ning olukord on terviseameti esindaja sõnul kontrolli all.

Terviseameti Raplamaa esinduse vaneminspektor Ellen Villig kinnitas lehele, et hiljaaegu diagnoositi A-hepatiit tõepoolest kolmel inimesel – kahel täiskasvanul ja ühel kooliealisel alaealisel. Selles peres kasvab ka lasteaiaealine laps, kuid temal haigustunnuseid ei esine. Ta jätkab oma tavapärast elu ja käib lasteaias, kuid on perearsti jälgimisel.

Villigi sõnul ei ole praeguse seisuga teada, kuidas perekond haigestus. «Nad ei ole reisinud ega ole seda ka keegi nende perekonnast ega töökaaslastest,» selgitas ta. Novembri seisuga ei ole mujal Eestis A-hepatiiti nakatumist diagnoositud.

Terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juht Irina Dontšenko ütles Postimehele, et nende andmetel on tänavu haigestumine A-viirushepatiiti mullusega võrreldes kasvanud. Kümne kuuga on registreeritud kokku 19 juhtumit, neist nii reisimisega seotud (9) kui ka kohalikud (10) haigusjuhud. Eelmisel aastal samal ajal oli haigusjuhte vaid neli.

«Kohalikke juhte registreeritakse tegelikult iga-aastaselt, mis tähendab, et haigustekitaja on väliskeskkonnas ringluses kogu aeg,» ütles Dontšenko.

Nakatumine A-viirushepatiiti toimub fekaal-oraalsel teel haige inimese väljaheidetega saastunud käte, esemete, pindade, pesemata või mittepiisavalt termiliselt töödeldud toidu kaudu.

Dontšenko rõhutab, et väga oluline on haiguse varajane avastamine ja haige isoleerimine nakkusohtliku perioodi jooksul. Haigestunu lähikonnas peab korralikult pidama kinni hügieeninõuete täitmisest - haigel olgu eraldi kööginõud, käterätikud jm isiklikud tarvikud, WC-ruum tuleb puhastada desinfitseerivate vahenditega.

A-viirushepatiit on vaktsiin-välditav haigus ning vaktsineerimine on eksperdi kinnitusel tõhusaim ennetusmeede. Vaktsineerimist soovitatakse kindlasti enne reisimist kollatõve riskipiirkondadesse. Haiguse läbipõdeja saab haigusvastase immuunsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles