Kas kohv kaitseb südamepuudulikkuse eest?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika teadlaste värskest uuringust ilmneb, et kohvijoomine vähendab südamepuudulikkuse ohtu, ja isegi väga märgatavalt.

Laura Stevens Colorado ülikoolist ja ta kolleegid väidavad enam kui 17 000 täiskasvanut hõlmanud uuringu põhjal, et iga tass kohvi, mille inimene nädalas joob, vähendab seitsme protsendi võrra võimalust, et tal kujuneb südamepuudulikkus. Seda muidugi mitte lõpmatuseni välja, vaid teatavates piirides, vahendab ERR Novaator.

Stevens eeldas, et kohvijoojatel võib südamepuudulikkust tõrjuda ka hoopis midagi muud, mis statistiliselt kohvijoomisega kaasneb. Näiteks võib olla, et kohvijoojatel on mittejoojatega võrreldes kokkuvõttes tervislikum eluviis.

Kardioloog Arvo Mesikepp kirjutab Kliinik.ee portaalis, et südamepuudulikkus tähendab südame võimetust tagada organismile vajalikku vere ringvoolu, mis väljendub organismi koormustaluvuse languses. Väheneb vere hulk, mida süda minuti jooksul väljutab, mistõttu halveneb verevarustus kõigis elundites.

Põhjuseks võivad olla südamehaigused, neist sagedamini isheemiatõbi, klapirikked, südamelihase haigused, kõrgvererõhktõbi. Pahatihti põhjustavad kroonilist südamepuudulikkust kopsuhaigused, neeruhaigused, kasvajad, traumad ja kiiritus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles