Soomes võeti vahele «imeliselt tervendava» hõbedavee müüjad (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi. Pilt on illustratiivne.
Vesi. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Soome tervishoiuasutused tegid esimese hoiatuse ettevõtetele, kes müüvad hõbedavett ning eksitavad inimesi väitega, et see ravib mitmetest haigustest terveks.

Soomes paljastati mitmed hõbedavee tarnijad ja edasimüüjad, kes müüsid seda ebaseaduslikke kaubandusvõtteid kasutades, vahendab Yle. Asja avalikustamise taga oli reporterite uurimistöö Rootsi Yle uudisteportaali saate «Spotlight» heaks. Selle tulemusena saatsid ka kohalikud tervishoiuasutused imevee müüjatele hoiatuse.

Soome ravimiameti Fimea kinnitusel on imevett müües rikutud ausa kauplemise reegleid. Hõbedavee näol on tegemist tavalise veega, mis minimaalsel määral sisaldab hõbedaosakesi. Tervisele selle tarbimine aga suuremat mõju ei avalda, pigem võib see isegi otlikuks osutuda.

«Spotlight’is» viidati, et hõbedavee müümine ja tarbimine on Soomes hüppeliselt kasvanud, kuigi selle müük Euroopa Liidus on tegelikult keelatud. Enne seda keeldu müüdi hõbedavett toidulisandi nime all. Mitmed eksperdid on hoiatanud selle tarbimisega kaasnevate terviseriskide eest, sest loomkatsetes on tõestatud, et see vesi kahjustab siseelundeid. Sellegipoolest leiti Soomest nii mõnigi edasimüüja, kes reklaamib toodet imeveena.

Ühel veebilehel seisis näiteks lubadus, et hõbedaveel on imepärased raviomadused ning see aitab leevendada aknet, põletikke, põletushaavu, seenhaigusi, herpest ja hepatiidivorme.

Fimea esindaja Päivi Ruokoniemi ütles, et kui imevee müüjad ei muuda tootega kaasas käivat reklaamteksti, on ametil ka teisi vahendeid, kuidas selle müüki sekkuda. «Me jälgime olukorda. Vajadusel võime hõbedavee liigitada ka meditsiiniliste koostisosade sekka, nagu on tehtud Rootsis. Sel viisil saaksime piirata nii selle müüki kui turundamist. Kui selle müüjad keelduvad koostööst, saame hõbedavee müügi keelata,» rääkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles