Haruldane tõbi, mis põhjustab ebameeldivat lõhna ninast

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohu põhjustab ebameeldivat lõhna.
Nohu põhjustab ebameeldivat lõhna. Illustratsioon: Caro / Oberhaeuser / Scanpix

Vanematel inimestel võib esineda atroofilist nohu, mille kaugelearenenud staadium on vinanohu ehk ozeena, mil nina limaskest õheneb ja lima transport häirub. Selle tagajärjel tekivad ninna väga halvalõhnaline sitke sekreet ja koorikud.

Vinanohu ehk oseen on haigus, mille puhul ninaõõne limaskest kõhetub ehk atrofeerub, normaalne respiratoorne silinderepiteel asendub lameepiteeliga, häirub limaskesta puhastumine ja niiskumine, vahendab portaal Kliinik.

Ninakäigud avarduvad, ninaõõnt ummistavad rohked kollakasrohelised koorikud ja halvalõhnaline mäda. Lõhnataju on häiritud. Inimene ise ei tunne vinavat lõhna, mida kaaslased kahjuks tajuvad. Esineb peavalu. Tekke põhjused ei ole täpselt teada. 

Ravi seisukohalt on oluline mehaaniline koorikute eemaldamine, limaskesta sage niisutamine soolalahuse, kummelitõmmisega jms, limaskesta õlitamine A- ja E-vitamiini õlilahusega, sobivad ka teised taimsed õlilahused. Antibiootikumravi määrab arst vastavalt ninalima bakteriaalsele uuringule. Vahel harva rakendatakse ka kirurgilist ravi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles