Levinud vürts, mis hoiab talvekilod eemal

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaneelikoorest saadud eeterlikul õlil on rasvapõletav toime.
Kaneelikoorest saadud eeterlikul õlil on rasvapõletav toime. Illustratsioon: Ekkapon Sriharun/Panthermedia

Kaneelipuu koore tarvitamine ravimina on tuntud üle maailma. Uus uuring leidis, et kaneeli lisamine toitudesse võib aidata talvekilosid eemal hoida.

Michigani ülikooli teadlased leidsid, et eeterlik õli tsinnamaldehüüd, mis annab kaneelile maitse, kiirendab ainevahetust ja põletab rasva, vahendab NewsMax.

Varasemates uuringutes saadi teada, et eeterlik õli kaitseb hiiri ülekaalulisuse ja suhkruhaiguse eest. Veel ei olnud aga uuritud, kuidas see efekt tekib ja kas seda saab ka inimestele rakendada.

Uurija Jun Wu ja tema kolleegid testisid inimeste adipotsüüte ehk rasvarakke, kasutades vabatahtlikke eri vanuses, etnilise päritolu ja kehamassiindeksiga.

Nad leidsid, et tsinnamaldehüüd mõjutab ainevahetust, sest mõjub otse rasvarakkudele ja paneb neid energiat põletama termogeneesiga. Tavaliselt säilitavad rasvarakud energiat lipiidides. See oli kasulik siis, kui kõrge rasvasisaldusega toitudele oli raske ligi pääseda ja seega ka palju suurem vajadus rasva säilitada. Seda rasva sai keha toidupuudusel või külma temperatuuriga kasutada ja muuta ladestatud energia soojuseks.

Teadlaste sõnul on energia ülejääk üsna hiljutine probleem, pigem on evolutsiooni käigus vaevanud inimesi energiapuudus. Seetõttu lülitub igasugune energiatarbimine enamasti välja kohe, kui keha seda enam ei vaja. Seistes silmitsi ülekaalulisuse probleemiga on teadlased otsinud viise, kuidas termogeneesi aktiveerida ja rasvapõletust ka puhkeolekus tööle panna. Teadusajakirjas Metabolism avaldatud tulemustes selgubki, et kaneel on üks võimalus, mis võib olla kasutajatele vastuvõetavam ja ehk ka meeldivam kui ravim. 

Mõni uuring on leidnud, et kassia ehk Hiina kaneel, võib alandada diabeetikute veresuhkrut. Ajakirjas Diabetes Care avaldatud uuringus leiti, et 40 päeva jooksul langetas kaneeli tarbimine vereglükoositaset kuni 29 protsenti.

Laboriuuringutes on veel leitud, et kaneel võib vähendada põletikku, võidelda bakteritega ja olla antioksüdantilise toimega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles