Ekspert selgitab, miks rasvade söömine ei tee sind paksuks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil head rasvaallikad, mida võib igapäevamenüüsse kaasata.
Pildil head rasvaallikad, mida võib igapäevamenüüsse kaasata. Foto: Panthermedia / Seksak Kerdkanno

Rasvarikkaid toite on palju kardetud ning nii ei puudu poelettidelt ka rasvavabad jogurtid, jäätised jm. Tuleb aga meelde jätta, et õigete rasvade söömine võib kehakaalu hoopis langetada.

«Rasvade kohta on teada üks fakt – need ei tee kedagi paksuks. Vastupidi, need võivad aidata meil hoopis toitumise paika saada ja mõned kilodki kaotada,» rääkis pediaatriaprofessor Aaron Carroll Independenti portaalile.

Asi, milles inimesed sageli eksivad, on aga rasvade ja rasvade eristamine. Nimelt mõtleb arst heade, kaalulangetust soodustavate rasvade all näiteks avokaadot, oliiviõli, rasvast kala ja pähkleid-seemneid. Kui oled need oma menüüst kõrvaldanud, on viimane aeg need toidulauale tagasi tuua.

Tõsi ta on, et nimetatud rasvarikastes toitudes on ka palju kaloreid, mille tõttu inimesed, eriti dieedipidajad neid väga ei armastagi. Pakk pähkleid võib korraga anda üle 500 kalori ning nii mõnelegi pole probleemiks see nahka pista. Halvad pole kindlasti mitte ka loomsed rasvad, mida saame näiteks juustust, piimast ja lihast, ent suurem kaalukauss jäägu pigem taimsete rasvade poolele. Seega kehtib igasuguste rasvade tarbimisel mõõdukuse põhimõte.

Ka mitmetes uuringutes on leitud, et rasvade kaotamine menüüst ei vii kaalukaotuse ega mingi muu positiivse tervisenäiduni. Kui järgida LCHF dieeti (low carb, high fat – madal süsivesikute, kõrge rasva osakaal – toim), tuleb samuti meeles pidada, et nii rasva- kui süsivesikuallikad tulgu kvaliteetse ja puhta toidu hulgast.

Kaalulangetus kipub edenema pigem neil, kes jätavad rasvad menüüsse alles ning hoiavad minimaalsena rafineeritud süsivesikuallikate tarbimise (valge sai, saiakesed, pasta, maiustused). Toitumiseksperdid panevad südamele, et ülekaalulise peamine mure on ikkagi peidetud suhkur ja rafineeritud süsivesikud, mitte rasvad.

Kui rasvarikkaid toite mitte süüa, ei kipu ka täiskõhutunne nii kergesti tekkima ja süveneda võib tahtmine süüa just neidsamu saiakesi, kartulikrõpse ja muud töödeldud toidukraami. Rasvad on aga keha funktsioneerimiseks hädavajalikud, aidates tagada verevarustatust, ehitades lihasmassi ning hõlbustades toidust saadud vitamiinide ja mineraalide imendumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles