Kas kaks treeningut päevas on tõepoolest hea mõte?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Arne Trautmann

Nagu ühest korrast veel vähe oleks, aina populaarsemaks muutub päeva jooksul lausa kahekordne trenn. Kas see on aga tervisele hea või hoopis suurendab vigastuste ohtu?

Tuleb välja, et kahel treeningkorral päevas on mitmeidki eeliseid, kirjutab Men’s Health. Sel puhul tuleb aga arvestada, et pigem tuleks siis üks treening jagada kaheks lühemaks osaks, mitte teha kaks intensiivset trenni päevas. Näiteks on ideaalne, kui teed pool trenni hommikul ja ülejäänu pärastlõunal või õhtul, sest see annab kehale vahepeal aega puhata ja natuke taastudagi.

«Sellest võib mõelda nagu tööpäevast, kus teeme samuti pausi, et süüa ja energiat koguda. Kui töö juurde naaseme, oleme loodetavasti produktiivsemad,» selgitas paljude kuulsuste treener Mike Donavainik. Kuigi eri inimestel varieerub treeningu intensiivsus ja aeg, on üks hea variant teha 30 minutit trenni hommikul ja 30 õhtul.

Treener lisab, et kui 60-90 minutit kestva trenni käigus annab inimene endast kõik ja võib olla hiljem nii füüsiliselt kui vaimselt väsinud, siis treeningu poolitamine annab just energiat, et rohkem keskenduda ja jõudu kasutada.

Trenni tehes tõuseb pulss, suureneb vereringe lihastesse ja keha hakkab higistama. Mõneti läheb keha stressiseisundisse ja lihased hakkavad väsima. Kui oled aga teinud korraga pool trenni ja hiljem jätkad teise poolega, on organismil olnud aega mõned tunnid taastuda ja kõik näitajad tagasi normi viia. Donavainik ütleb, et selleks ajaks on stressiseisund kadunud ning keha on uuesti valmis treeninguks.

Kasu võib olla ka sellest, kui käid kaks korda päevas lühikest aega jõusaalis ning annad kummagi korraga natuke tööd samadele lihastele. Nii on poole tõenäolisem, et lihased suurenevad ja tugevnevad selle tagajärjel. «Iga kord pakute oma kehale stiimulit, mis soodustab suuremat valkude sünteesi ja lihaste kohanemist. Seega kahe trenniga päevas annadki kehale signaali topelt kasvada ja tugevamaks muutuda,» rääkis treener.

Ka võib sel juhul suureneda kulutatud kalorite hulk, kuna mõlema trenniga kiireneb keha ainevahetus ja «rasvad põlevad». Enamasti kogevad inimesed pärast mõnusat trenni ka energialaksu ning kahekordne trenn duubeldab seda.

Treener hoiatab samas, et kahekordne treening pole miski, mida peaks kohe harrastama algajad harrastussportlased. Neil pole keha intensiivsete treeningutega veel harjunud. Samuti on parem, kui mõni professionaal on treenija kava üle vaadanud, et ta oskaks teatud harjutusi õigesti teha. Niiviisi väheneb vigastuste oht. Treener soovitab seega ühe trenni poolitamist kaheks kaaluda neil, kes on juba kogenud jõusaalikülastajad.

«Soovitan pühendada üks trennipool kardiole ja teine lihastrennile, et saaksid mõlemat poolt harrastada täie intensiivsusega, kartmata, et emb-kumb osa ära väsitab,» ütles Donovainik. Näiteks on hea hommikul joosta ja õhtul tõsta hantleid. Treener ütleb, et see järjekord võibki paljudele parem olla, sest maksimaalne lihaste pingutus kohe hommikul võib olla väga raske, sest lihased pole veel ärganud ja soojenenud, et jõutrenn hästi sujuks.

Suured trennisõbrad peavad siin kahtlemata meeles pidama, et siis jäägugi üks trenn 30- või maksimaalselt 45-minutiliseks ning ennast sellega koormata ei tohi, kuigi see kiusatus võib tekkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles