Gripp hakkas levima, vaktsiinivarud on lõppemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelapsi saab vaktsineerida alates kuuendast elukuust.
Väikelapsi saab vaktsineerida alates kuuendast elukuust. Illustratsioon: Martina Kovacova/Panthermedia/Scanpix

Eestimaalaste huvi gripivaktsiini vastu on olnud suurem kui varasematel aastatel ning nüüd, kui haigus hakkab juba pead kergitama, on enamik vaktsiine paraku juba otsas.

Terviseameti teatel on vaikselt hakanud suurenema grippi haigestumine ning möödunud nädalal sattusid gripiga haiglasse ka esimesed patsiendid - üks väikelaps ja üks eakas inimene. Tallinnas leidsid laboratoorset kinnitust esimesed gripiviirused - nii A- kui ka B-tüvi. A-gripiviiruse täpsemal määratlemisel selgus, et tegemist oli viiruse alatüübiga A(H3).

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul oli eelmisel hooajal domineerivaks gripiviiruseks just seesama A gripiviirus H3. «Mäletatavasti oli see viirus raske eakamate inimeste jaoks,» lisas ta. Samas ütleb Saluri, et haige jaoks on gripp ikkagi gripp ning see, mis viirus parasjagu ringleb, on oluline pigem epidemioloogiliselt.

Gripi sümptomiteks on haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid. Haigel võib esineda ka kõhulahtisust.

Saluri rõhutas, et inimesel oleks oluline teada, et antibiootikumid gripiviiruste vastu ei aita. «Oluline on endale haigestumise korral rahu anda, rääkida oma arstiga ja järgida tema nõuandeid,» soovitas ta.

Kõige kindlama kaitse gripi vastu annab vaktsineerimine. Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.

Vaktsiini napib

Sel gripihooajal on Eesti elanikel olnud võimalik valida kahe vaktsiini seast. Uuel Vaxigrip Tetral on kaitse nelja gripitüve (kaks A- ja kaks B-tüve) vastu, kuid see sobib alates kolmandast eluaastast. Influvacil kaitseb kolme gripitüve (kaks A- ja üks B-tüvi) eest ja sobib alates kuuendast elukuust ning on kaks korda odavam. Tervishoiutöötajad soovitasid inimestel gripivaktsiine tegema hakata juba septembris-oktoobris.

«Influvaci viimane lisapartii saabus Eestisse 10. novembril ning see on vähestes apteekides ja tervishoiuasutustes veel saadaval,» rääkis ravimiameti tegevuslubade ja inspektsiooni büroo vaneminspektor Klara Saar. Teisi gripivaktsiine, mis sobivad kasutamiseks alla kolmeaastastele lastele, Eestis ei turustata.

Rohkem Influvac vaktsiini Eestisse tuua ei saa

Tänavusel gripihooajal on Eestis turustatud 17 500 annust kolmevalentset gripivaktsiini Influvac. «Suurenenud gripivastase vaktsineerimise huvi tõttu on see kogus praeguseks lõppemas ning müügiloa hoidja kinnitusel rohkem Influvaci sel gripihooajal Eestisse tuua ei ole võimalik,» rääkis Saar.

Influvaci tootja oli selleks gripihooajaks Eestisse planeerinud orienteeruvalt 16 000 annust, kuid see kogus sai juba oktoobris turustatud ning tekkis vajadus lisakoguse leidmiseks teiste riikide varudest.

Kui kolmevalentne vaktsiin apteekidest ja tervishoiuasutustest otsa saab, ei ole alla kolmeaastaseid lapsi enam võimalik gripi vastu vaktsineerida. «Saadaval on Tamiflu (toimeaine oseltamiviir), mis on näidustatud gripi raviks ja ka profülaktikaks pärast kokkupuudet gripi kliinilise diagnoosiga gripihaigega,» soovitas Saar. Ta lisas samas, et see ei asenda gripivastast vaktsineerimist.

Neljavalentset vaktsiini Vaxigrip Tetra toodab Sanofi Pasteur S.A. Eesti. Ravimifirma vaktsiinisegmendi juht Tanel Väli ütles Terviseuudistele, et Eestisse toodi kokku 60 700 annust vaktsiini, mis on praegu hulgiladudest kohe-kohe lõppemas, kuid jaeapteekides ja perearstikeskustes peaks seda veel olema.

Väli sõnas, et huvi gripivaktsiini vastu on suurenenud kogu maailmas, inimesed on muutunud teadlikumaks ja seetõttu suurt üllatust vaktsiininõudluse osas neil ei olnud.

Ravimiinfo.ee andmetel on neljavalentset vaktsiini veel 50 apteegis üle Eesti. Kolmevalentne gripivaktsiin on aga hulgimüügist tootja esindaja kinnitusel otsa saanud ja seda on saadaval vaid kuues Eesti jaeapteegis.

Loe rohkem:

Tutvu ka terviseameti soovitustega, kuidas grippi ennetada ning ravimiameti nõuannetega, milliseid ravimeid gripi korral võib kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles