Kümme märki, et lapse kõhuvalu võib tähendada midagi tõsist

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Wavebreakmedia ltd / Scanpix

Kõhuvalu on enamasti mööduv ja ohutu nähtus, seetõttu ei pruugi vanemad lapse puhul pöörata sellele palju tähelepanu. On aga olukordi, kui kõhuvalu puhul peab kiiresti reageerima.

Harvardi ülikooli terviseblogi avaldab ohusümptomeid, mida koos kõhuvaluga esinedes peaks kiiremas korras kontrollima. Kui ühtki neist ei ole, võiks lapsele ikkagi anda puhkust ja piisavalt vedelikke, vajadusel vaadata üle ka tema menüü.

Valu on intensiivne. Selle puhul ei saa laps keskenduda millelegi muule peale valu, vaid nutab või näitab muul viisil välja, et seisund on talle väga raske ja ebamugav. Iga intensiivne valu nõuab käiku arstile.

Okse on rohelist värvi. See võib olla märk mingist takistusest soolestikus. Vahel võib olla okse kollakasrohelist värvi siis, kui söödud on seda värvi toitu, ent kõhuvalu koos rohekat tooni oksega ei tohi kunagi eirata.

Väljaheites on verd. Vahel esineb seda kõhukinnisuse puhul ning siis ei pruugi see olla midagi väga tõsist. Kui aga sümptom esineb koos tugeva kõhuvaluga, võib see viidata mõnele põletikulisele haigusele ja laps tuleks kiiresti arstlikku kontrolli toimetada.

Laps oksendab verd. Mõnel puhul võib sedagi juhtuda siis, kui laps on juba väga palju oksendanud või tal on ninaverejooks jm sarnane väike vigastus. Kui aga verd esineb nii väljaheites kui ka okses ja lapsel on kõhuvalu, peab neile sümptomitele ruttu reageerima.

Lapsel on nõgestõbi, ta on kahvatu ja kaebab peapööritust, ta nägu võib olla turses. Tegu võib olla tõsise allergiareaktsiooni, anafülaksiaga, mis võib põhjustada ka kõhuvalu ja oksendamist. Esmaabi on kiiremas korras vajalik.

Valu esineb paremal pool alakõhus. Seal asub ka pimesool, mis pahatihti on just sellise valu põhjuseks. See tuleks kindlasti kohe välja uurida.

Lapsel on palavik ja raske köha. Tegu võib olla kopsupõletikuga, mille üheks sümptomiks on ka kõhuvalu. Kui köha ja kõhuvalu lähevad aina hullemaks või esineb hingamisraskusi, tuleb sellest arstile teada anda.

Laps kaebab valu urineerimisel. See võib olla märk kuseteede infektsioonist.

Lapsel on kõrge palavik ja ta on tavapärasest unisem. Kui peale selle on ka tugev kõhuvalu, ent laps on sellegipoolest uimane, võib see viidata madalale vererõhule või ka verekaotusele. Sageli peidab selline valu märke tõsisemast haigusest ning nende sümptomite esinemist tuleks lasta kontrollida.

Laps kaotab kaalu. Kui laps on kaalu kaotanud näiteks mõni päev kestnud oksendamise või kõhulahtisuse tagajärjel ning kosub kenasti, pole sellest midagi hullu. Kui aga kõhuvalu esineb sageli ning laps kaotab teadmata põhjusel järjepidevalt kaalu, peaks pöörduma arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles